Почетна > Србија
Србија

Почела изградња саобраћајнице Горњи Милановац- петља Таково

У Горњем Милановцу почела је изградња приступне саобраћајнице Горњи Милановац – петља Таково, у дужини од 9,4 километра.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Централна зона града оптерећена је теретним саобраћајем, јер се до приступа аутопуту Милош Велики у Такову долази преко Клатичева и централних градских улица.

Процењује се да дневно кроз центар Горњег Милановца прође и до две хиљаде камиона, па је обилазница од вишеструког значаја за општину, каже инжењер Горан Петровић, директор подизвођачке фирме „Мостоградња Инг” д.о.о.

„Овом саобраћајницом значајно ће се растеретити централне зоне и централне улице Горњег Милановца. Изградњом аутопута Милош Велики знатно већи теретни саобраћај гравитира ка граду. Овом саобраћајницом ће се практично раздвојити теретни и локални саобраћај. Што значи мање аеро загађења за град, ређе одржавање улица у централној зони и већу безбедност”, рекао је Петровић за Тањуг.

Он је додао да је овај путни правац изузетно компликован због неприступачног терена у поједним местима, али да ће радови бити завршени за 18 месеци.

„Прва поддеоница обилазнице од 4,7 километара је потпуно нова саобраћајница, док је други део од 4,7 км реконструкција постојећег државног пута. На првој поддеоници биће изведени тешки радови, четири моста, један надвожњак, око 220 хиљада кубика усека и 70 хиљада кубика насипа.

За све бетонске радове предвиђено је двадесет хиљада кубика бетона и тридесет хиљада кубика асфалта. С обзиром на количину теретног саобраћаја, испројектована је моћна коловозна конструкција. Сада радимо припремне земљане радове, а рок за извођење радова је 18 месеци. Мислим да ћемо завршити у задатом року”, рекао је Петровић.

Фото: Pexels/PhotoMIX Company

Представници Владе Србије, Путева Србије и кинеске грађевинске компаније „Power Construction Corporation of China“ потписали су 12. новембра у Председништву Србије уговор о пројектовању и изградњи приступне саобраћајнице Горњи Милановац – петља Таково, за шта ће бити издвојено 30 милиона евра.

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у понедељак обићи радове на тој обилазници.

Vučić danas sa predstavnicima kineske građevinske kompanije

 

Преузмите андроид апликацију.