Почетна > Србија
Србија

Почела дводневна Београдска безбедносна конференција

Конференција о спољној политици и безбедности на Западном Балкану – „Београдска безбедносна конференција (БСЦ)“ почела је данас, а током два дана одржаће се 16 панела на којима ће говорити око 80 учесника из више од 20 држава широм света о изазовима са којима се суочава Европа и свет у овом тренутку.
Фото: Wikimediacommons/Jovan Marković

Назив овогодишње конференције је „Ауторитаризам као узрок рата и дужност да се одупремо“, а подељена је у четири дела и то: „Рат у Украјини“, „Будућност Европске уније“, „Демократија и ауторитатизам“ и „ЕУ и регионална безбедност“.

На конференцији ће се, како је најављено, обратити и овогодишњи лауреати Нобелове награде за мир – Улаџимир Виаличкин, представник Центра за људска права Виасна из Белорусије и Анастасиа Гарина, извршна директорка организације Мемориал из Русије.

Учесницима ће се обратити, између осталог, и оворити и Јована Маровић, потпредседница Владе Црне Горе за спољну политику, европске интеграције и регионалну сарадњу и министарка европских послова, као и заменик премијера привремених приштинских институција и шеф преговарачког тима Приштине Бесник Бисљими.

Говориће и Одета Барбулуши, саветница премијера Албаније, посланици Европског парламента Каталин Чех и Клемен Грошељ, Нилс Муижниекс, регионални директор за Европу Амнестy Интернатионал, Никола Димитров, бивши министар спољних послова Северне Македоније.

Главни говор одржаће украјински министар одбране Алексеј Резников, док ће главни говор у другом делу „Будућност ЕУ“ одржати шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре.

Београдска безбедносна конференција, како наводе организатори, пружа простор за храбро размишљање и искрен дијалог са европским и балканским лидерима, истраживачима и заговорницима јавних политика, академицима, активистима, дипломатама, садашњим и бившим политичарима.

Danas sednica Saveta za nacionalnu bezbednost i sastanak Vučića sa Srbima sa Kosova i Metohije

 

Преузмите андроид апликацију.