Бесплатна обука за куваре по програму који је акредитован у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, трајаће девет месеци, после чега ће полазници стећи сертификат признат од државне Агенције за квалификацију, рекао је за Танјуг помоћник директора за исхрану Студентског центра „Београд“ Срђан Јанковић.
“Потреба за радном снагом у кухињама је јако изражена у Србији и у региону. Кувари су јако тражени и делује да ће бити још траженији у времену које долази. С друге стране, постоји значајан број наших грађана који немају занимање или знања која су тражена на тржишту”, рекао је Јанковић.
Он је подсетио да је пријава на конкурс трајала од 26. августа до 10. септембра ове године.
„Пријавило се 60 кандидата, који су позвани на разговор у периоду од 13. до 19. септембра. Број полазника обуке је у овој, првој генерацији, због квалитета практичне наставе ограничен на 16 кандидата. Поред њих, ову обуку ће похађати и шест наших запослених по посебном распореду, прилагођеном њиховом радном времену. Полазници имају различите степене школске спреме, од само основне школе до факултета, а главни критеријум је био њихова мотивација да уче и постану кувари. Кандидати су из Београда или ближе околине. Скоро сви полазници су незапослени”, рекао је Јанковић.
Он је указао да се обука састоји од теоријског дела, 177 часова који се обављају у учионицама Установе, и практичног дела од 801 часа, који се обављају у ресторанима масовне исхране, а ла царте ресторанима и хотелима.
„Обука ће се одвијати радним данима, од 8 до 13 часова и трајаће девет месеци. По завшетку обуке, полазници добијају Сертификат стручне оспособљености за кувара на основу кога стичу трећи степен стручне спреме према Закону о Националном оквиру квалификација Републике Србије. Важно је да се напомене да је обука потпуно бесплатна за све полазнике”, рекао је Јанковић.
Обуку организује Студентски центар Београд.
Преузмите андроид апликацију.