Берба лаванде на пољу изнад Буковца, почела је јуче и трајаће још два дана, док ће наредна на већој плантажи почети за две недеље.

Насеље поред Новог Сада постало је популарно последњих неколико година јер многи желе да фотографишу љубичасту парцелу, када лаванда процвета, па су ту туристи, младенци итд.
Узгајиваче смо затекли у берби лаванде врсте ангустифолија, која је природна сорта. Она се примењује у прехрамбеној и фармацеутској индустрији.
На горњој парцели где је засађена лаванда од 2012. године налази се врста икс интермедиа гросо, иначе је хибрид и даје више уља.

Природна сорта даје много мање уља, јер има квалитетније параметре када се ради дестилација у односу на хибридну.
И једна и друга имају своју примену, хибридна се користи за козметичку и хемијску индустрију.
Обе успевају подједнако добро, захтевају добро тло. Док су биљке младе, захтевају воду, а велики су љубитељи сунца.