Почетна > Србија
Србија

Почела акција пошумљавања у више од 30 општина у Србији

Акција пошумљавања „Србија сади“ почела је данас у више од 30 општина, а министарка заштите животне средине Ирена Вујовић присуствовала је почетку садње у Руми, у парк шуми Борковац који ће бити обогаћен за 935 нових стабала.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Планирано је да акција пошумљавања „Србија сади“ траје до 1. децембра и, како је рекла министарка, очекује се да ће бити посађено око 50.000 садница.

Планирано је да у току предстојећег викенда у парк шуми Борковац у Руми буде посађено 935 садница и за ову акцију је Министарство заштите животне средине издвојило 7,5 милиона динара.

У општини Рума, поред Парк шуме Борковац, у току је и озелењавање путних праваца на две локације, и само у овој општини ће бити посађено више од 3.800 нових садница, рекла је Вујовићева.

Министарка је рекла да је осим садње урађена и санација терена и да су уклоњена стара стабла.

„Општина Рума изузетно води рачуна о заштити животне средине, и ово није једини пројекат који се односи на очување квалитета ваздуха“, рекла је министарка.

Претходних дана са поцетком грејне сезоне, додаје Вујовићева, бележимо прекомерно загађење ваздуха у појединим градовима и општинама широм Србије.

Пошумљавање је, истиче, само један од начина и мера да поправимо квалитет животне средине.

„У плану је замена старог котла на мазут у Руми, који је стар 50 година, који ће бити замењен, те користити еколошки здравији енергент, очекује се да до краја године то буде завршено. Више од 3.000 стамбених квадрата у зградама ће бити прикљуцено на тај нови систем грејања“, истиче Вујовићева.

Додаје да је на само две депоније уклоњено више од 3.000 тона отпада, те да је то још једна од мера које ова општина спроводи са цијлем обезбеђивања здравије животне средине.

Министарка је навела да је ресорно министарство ове године подржало пројекте пошумљавања и озелењавање у 43 локалне самоуправе, додајући да су неки градови и општине већ завршили пројекте.

Председница општине Рума Александра Ћирић је казала да је општина захваљујући подршци министарства обезбедила потребне саднице за ову акцију и да екологија треба да буде свима један од приоритета.

„Општина Рума је учествовала са 2,5 милиона динара тако да данас почињемо шадњу неколико врста атохтоних сорти дрвећа, које су карактеристична за ово подруцје. Паралелно са овом локацијом настављамо садњу дрвећа на путном појасу од Жарковаца до Путинаца, и према језеру Добродол“, рекла је Ћирићева.

Sutra hladnije, mogući i prvi snegovi

Преузмите андроид апликацију.