Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Почела 14. међународна регата „Воде Војводине“ – више од 80 пловила и преко 250 ученика из Србије и региона (ФОТО)

Регата “Воде Војводине” кренула је данас из Новог Сада на пловидбу дугу девет дана. Ове године регата броји чак 85 пловила и преко 250 учесника из Србије и региона.
Фото: НС Уживо

Циљ догађаја је промоција пловидбе и наутичког туризма Војводине, са посебним акцентом на заштиту риболовних вода и риболова. Регата се завршава се 29. јуна у Новом Саду на Штранду, где ће бити организован богат програм за све посетиоце.

Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић истакао је да овогодишњи одзив показује да постоји велико интересовање, како учесника из Србије тако и из региона.

Фото: НС Уживо

„Драго ми је што ћемо заједно дочекати учестнике регате уз богат културно-уметнички програм, да је град Нови Сад заједно са предузећем “Воде Војводине” у организацији. Пожело бих срећну пловидбу свим учестницима регате“, рекао је Радојевић и захвалио организаторима на свему што раде последњих годину дана на одржавању каналских межа Војводине.

„Наши регаташи девет дана плове Дунавом, Тисом и каналима Бачке и Баната, а путовање завршавају на “Дан Дунава” у Новом Саду 29. јуна. Имамо 250 пријављених регаташа на скоро 90 пловила, а велико нам је задовојство, што поред домаћих учествују и посаде из Хрватске, Словеније и Аустрије“, рекла је Данка Васиљевић, извршна директорка ЈВП „Воде Војводине“.

Фото: НС Уживо
И ове године организован је наградни конкурс за заштитни знак регате у срадњи са Факултетом тецхничких наука. На тему пловидба, рибарство и очување рибњака најбоље је одговорила студентиња Факултета тецхничких наука, Драгана Илић која је освојила награду у вредности од 120 .000 динара.

„Ова регата има и хуманитарни карактер, наши регаташи ће сакупјати пластичне чепове и у срадњи са удружењем “Чепом до осмеха” средства ће бити намењена за куповину помагала, тачније дечје ходалице за четрнаестогодишњу девојчицу из Футога“, нагласила је Васиљевић.

Фото: НС Уживо

Милан Његомир руководилац за ГИС и ВИС из предузећа “Воде војводине” истакао је руту овогодишње регате. Регаташи су се упутили ка Бабатову, затим Бечеју, Србобрану, Каравукову.

„Трудимо се да се људи упознају са природом и са местима која се налазе уз воду. Многа места зависе од воде, овим промовишемо да се путује водом, да се користе водни путеви. То је по мени један леп призор што се тиче природе, волео бих и да се транспорт повећа у том неком правцу, јер је он много јефтини и еколошки прихватљивији од друмског саобраћаја. Тренутно је висок ниво и Дунава и Тисе. Али регаташи су изузетно мотивисани и њихова жеља да се плови није била упитна“, рекао је Његомир.

Фото: НС Уживо

Dnevne info: Najava najvažnijih dešavanja za petak i predstojeći vikend 21, 22. i 23. jun (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.