Почетна > Србија
Србија

Почаст новинарима погинулим у бомбардовању амбасаде Кине

Заменица градоначелника Београда Весна Видовић положила је данас венац на Спомен-плочу кинеским новинарима погинулим у бомбардовању нашег главног града 1999. године.
FOTO TANJUG/ BEOINFO/ bg

Почаст поводом 24. годишњице од бомбардовања Амбасаде Народне Републике Кине у Београду одали су и министар омладине и спорта Зоран Гајић, амбасадорка Кине Чен Бо, представници Удружења новинара Србије и бројни грађани.

„Србија вечно памти НАТО агресију и 7. мај 1999, када је страховитим бомбардовањем уништена Амбасада Кине у Београду. Кинески грађани, који су тада изгубили своје животе, својом вољом су изабрали да буду уз нас, Србе, и да поделе с нама то претешко време страдања и смрти недужних грађана, због чега ће остати у нашем вечном сећању“, рекла је за Беоинфо заменица градоначелника Весна Видовић.

Истакла је да је четврт века после тог језивог догађаја пријатељство Кине и Србије све јаче.

„Наши председници Александар Вучић и Си Ђинпинг имају одличне односе. Кина зна да у Србији има поузданог савезника, а у Београду искрене пријатеље, па иако је наша земља територијално много мања од Кине, наша љубав и пријатељство према њој велики су као цео свет. Нека је вечна слава недужно страдалима у НАТО бомбардовању амбасаде Кине у Београду 1999“, рекла је Видовић.

Гајић је поручио да је наша обавеза „да се сећамо, памтимо и да се молимо Богу за све који су изгубили животе”.

Амбасадорка Чен Бо захвалила је Влади Србије и Граду Београду, али и свима који чувају сећање на погибију три кинеска новинара у бомбардовању НАТО.

„Заједничко сећање на њих одражава не само колико негујемо наше традиционално, челично пријатељство, већ и заједничку тежњу за миром, независном политиком, међународном правдом“, рекла је Чен Бо.

Истакла је да је у данашњој међународној ситуацији што више потребно да се придржавамо принципа Повеље УН, међународног права и основних норми међународних односа и да се супротстављамо хегемонизму.

Eskobar se upisao u knjigu žalosti u Vašingtonu: Znajte da smo uz vas

 

Преузмите андроид апликацију.