Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Побољшавају памћење и концентрацију: Три биљке и један зачин које треба имати у кухињи

Студенти су познати по томе што су заинтересовани за биљке које побољшавају концентрацију, а најновија истраживања показују да је дошло до навале на рузмарин.
Фото: Pexels/Nataliya Vaitkevich

Након извештаја да дрвенаста биљка може побољшати памћење, студенти су је тражили како би имали боље резултате на испитима.

Продавница здравља у Енглеској пријавила је повећање продаје уља рузмарина од 187% у прошлој години.

Портпарол је рекао да већина питања у продавници о рузмарину „долази од родитеља који се надају да ће побољшати успех своје деце током испитне сезоне“.

Из продавнице су такође рекли да су средства за опуштање и „природна енергетска пића… били популарни овог пута на испиту као алтернативе кофеину“.

Према Марку Мосу, шефу одсека за психологију на Универзитету Нортамбрија, молекули у уљу рузмарина раније су показали да „имају способност интеракције са неуротрансмитерима мозга“. Једињења се апсорбују у крв удисањем ароме.

„Они су у интеракцији са оним што се зове холинергички систем, који је укључен у памћење“, додао је он.

Биљни лекови, каже Мос, нису „магични“. „Није само један молекул; постоји велики број њих и потребни су вам прави молекули у правим размерама да бисте постигли благотворан ефекат. Можда ћете заиста добити уље рузмарина које нема никакав повољан ефекат.“

Такође је вредно запамтити, можда уз помоћ шоље чаја од рузмарина, да докази о предностима биљних лекова углавном потичу из студија мањег обима. У сваком случају, ево још неких природних избора који би могли бити корисни студентима и свима који желе да побољшају памћење.

Фото: Pexels/Karolina Grabowska
Мента

Прошле године Мос је представио налазе који су показали да су волонтери који су пили чај од менте пре тестова имали боље памћење и будност од оних којима је даван чај од камилице.

У САД, студије које је водио Брајан Роденбуш, ванредни професор психологије на језуитском универзитету Вилинг у Западној Вирџинији, откриле су да мирис пеперминта смањује анксиозност и умор.

Цимет

Роденбуш је такође проучавао ефекте цимета, тестирајући га у симулираном експерименту вожње. Открио је да то повећава будност и смањује фрустрацију.

Фото: Pexels/Pixabay
Жалфија

Мос је такође проучавао жалфију. Открио је „побољшања перформанси у аспектима памћења, а такође и пажње – брзине којом можете да се посветите нечему. То су мали ефекти, али изгледа да су корисни“.

Гинко билоба

За овај додатак, екстрахован из листова гинко дрвета, традиционално се верује да даје когнитивне предности, али једно велико истраживање о томе да ли би могло да помогне у спречавању или одлагању почетка Алцхајмерове болести или деменције није показало позитивне резултате, док једна рецензија није показала да убедљиви докази да је гинко билоба био од помоћи здравим младим људима.

„Понекад смо пронашли корисне ефекте, а понекад нисмо“, каже Мос. Он додаје: „Ови екстракти се знатно разликују у зависности од тога одакле су добијени“.

Saznajte koje tri namirnice mogu produžiti životni vek za čak 10 godina

Преузмите андроид апликацију.