Почетна > Свет
Свет

Победа сенаторке Кортез Масто у Невади, демократе задржале контролу над Сенатом

Демократе су запечатиле контролу над америчким Сенатом пошто је сенаторка Кетрин Кортез Масто из Неваде за длаку победила Адама Лаксалта, републиканског кандидата и бившег државног тужиоца.
Фото: WikimediaCommons/TUBS

Контрола Представничког дома још увек није одлучена, неколико дана након изборног дана који није испунио предвиђања да ће републиканци доћи на власт у Вашингтону.

Иако републиканци и даље имају предност у трци за Представнички дом, њихова већина би свакако била мала.

Са победом сенаторке Кортез Масто у Невади, демократе су обезбедиле 50 места која су им потребна да задрже контролу над горњим домом, што је велики успех с обзиром на то да бирачи обично кажњавају председникову странку током међуизбора.

Победа демократа ће ојачати политички капитал председника Бајдена док се креће ка могућој кандидатури за други мандат.

Чак и ако републиканци заузму Представнички дом, Бајден ће моћи да предлаже своје кандидате за правосуђе, а демократе ће моћи да покрећу истраге како би се супротставиле претњи нападима доњег дома који контролишу републиканци.

„Осећам се добро и радујем се наредним годинама“, изјавио је Бајден током боравка у Пном Пену у Камбоџи.

Вођство сенаторке Кортез Масто од свега пола процентног поена било је довољно да осигура победу.

У Џорџији се избори понављају 6. децембра када ће победа сенатора Рафаела Ворнока или његовог републиканског противкандидата Хершела Вокера одлучити да ли ће демократе незнатно повећати већину или донети утешну награду републиканцима.

Победа демократа у Невади, заједно са реизбором сенатора Марка Келија у Аризони ојачала је танак заштитни зид којим Демократска странка ојачава своју позицију на западу државе.

U Sloveniji danas drugi krug predsedničkih izbora

Преузмите андроид апликацију.