Почетна > Свет
Свет

По узору на Беч и у Кини ускоро „Кућа музике“

Након успешног првог пројекта лиценцирања у граду Пуебла у Мексику (2015-2022) бечка Кућа музике, музеј у власништву Бечког холдинга, започео је сарадњу са највећим кинеским концертним организатором „WU Promotion“.
Фото: Pixabay/Pexels

У кинеском граду Јангуану ће 2024. године бити отворена Кућа музике по узору на оргинал из Беча. „WU Promotion“ је познат као највећи организатор класичне музике у Азији и посвећен је културној размени.

Уговор о лиценцирању између „WU Promotion“ и бечке Куће музике омогућава отварање музеја по узору на бечки, како у Кини тако и у другим азијским земљама. Пилот-пројекат је већ у току и ближи се реализацији.

Прва Кућа музике биће отворена у историјском граду Јангуану, 150 километара југозападно од Шангаја, на јесен 2024. године.

„Успешна прича која траје 23 године са више од пет милиона посетилаца говори сама за себе. Интерактивни изложбени простори и јединствене инсталације у Кући музике омогућавају нове, иновативне приступе музици. Комбинација високе технологије и елемената учешћа нуди досад невиђено музичко искуство – у дидактички модерно обрађеној поставци“, рекао је градоначелник Беча, Михаел Лудвиг.

„Кључни циљ музичког педагошког рада у Кући музике је пробудити радозналост за музику и радост свирања што је раније могуће. Музика као универзални језик помаже у изградњи мостова међу људима“, рекао је директор Куће музике, Зимон Пош.

„Кућа музике из Беча је један од најомиљенијих музеја у граду и надамо се да ће будућа Кућа музике у Кини допринети промоцији музичке размене између Аустрије и Кине и међусобном разумевању између ова два народа“, рекао је Пинг Хен, саветник Амбасаде Народне Републике Кине у републици Аустрији.

U Beču se u oktobru održava 61. filmski festival „Viennale“

 

Преузмите андроид апликацију.