Почетна > Путовања
Путовања Свет

Пловдив: Најлепши град Бугарске

Са грациозношћу и лакоћом, Пловдив, други највећи град Бугарске, спаја освежавајући ноћни живот и рушевине старе на хиљаде година. Попут Лисабона, Рима и Истанбула и Пловдив се протеже на седам брда.
Фото: Unsplash/Deniz fuchidzhiev

Није општепозната чињеница да је баш Пловдив најстарији континуирано насељени град у Европи, а богатство и дуги ток градске историје овде су итекако видљиви у архитектури, култури и начину живота. Данас се Пловдив највише воли због своје романтичне старе четврти Капана, препуне шарених мурала и фотогеничних кућа из 19. века које су сада музеји, галерије и хотели. Захваљујући овој привлачној сценографији, додатно обогаћеној зеленилом, Пловдив без дилеме зове на релаксацију и опуштено уживање у неком од бројних бугарских пива у сенци стогодишњих стабала.

Још 156. године пре нове ере грчки песник Луцијан описује дијалог грчких богова који лете изнад тада Филипополиса, где Хермеј узвикне Херкулу: „Зевса ми, Херкуле, ово је највећи и најлепши од свих градова!” Осим старих Грка, град су волели и Римљани, коју су му, поред Турака, и оставили најупечатљивије наслеђе. Антички Пловдив, познат као Филипополис, био је важан регионални центар у римско доба.
Фото: Unsplash/Stratiya Stratiev

Из тог доба остаје нам богато културно и архитектонски наслеђе, као што су антички стадион и остаци импозантног римског амфитеатра, и данас популарно место за културне догађаје. Са овим величанственим архитектонским остацима Римљани су оставили неизбрисив печат на град будући да ове грађевина и данас чине његово срце. Турска владавина је трајала више векова и најпре се види кроз традиционалне турске куће, џамије и калдрму којом је поплочан стари град.

Поред чуда антике, у Пловдиву обавезно треба обићи Капану (у преводу “клопка”), Капана се налази на само неколико минута хода од главне улице и последњих година постаје све вољенији део града. Тренди и уметничка, са бројним занимљивим кафићима, Капана је идеално место за одмор после пентрања по градским брдима, али и за релаксирано радно поподне ван канцеларије с времена на време.

Фото: Unsplash/Linda Gerbec

У Капани се данас могу пронаћи разни занатски и уметнички производи, у славу свих занатлија који су некада живели и радили у овом делу града. Када се оформио пре пет векова, био је управо центар за занатлије, на шта данас подсећају имена улица (нпр. Кожухарска (кожарска улица), итд.). Захваљујући дугогодишњим напорима општине да оживи кварт, и учини га правим уметничким центром и квартом посвећеним креативним и савременим индустријама, место је данас урбано и младалачко, те привлачи бројне креаторе и предузетнике.

Тако модерна Капана данашњице верно чува архитектонске и занатске успомене прошлости и пружа шансу за нове перспективе. Већина ових малих улица су део пешачке зоне, испуњене баштама кафића и украшене лампама и сијалицама. Осим што додатно улепшавају атмосферу, сијалице затрепере и сваки пут када се у Пловдиву – роди беба!
Фото: Unsplash/Mihail Dimitrov

Зграде су шарено осликане и живе пуним животом са људима који се смеше свуда по улици, у својим занатлијским радњама, галеријама, атељејима или на терасама ресторана или кафића. Неки делови Капане имају извесну француску естетику, док други подсећају на њујоршки кварт SoHo. Ужитак је сличан, но цене су, на срећу, и даље бугарске. Пивопије у Капани могу пробати бројна занатска пива. Један од барова који прави своје пиво је тренди “Мачка и миш”, где се може бирати између више од 100 врста пива – од аустралијског до локалног занатског.

Када шанкеру затражите карту пића, добијате љубазан одговор “ја сам карта пића”, те ће вас упутити на пиво у зависности од личних преференција и водити кроз дегустацију. Осим тога, у Капани се константно нешто дешава. Концерти, пројекти, изложбе, фестивали, форуми, дискусије, позоришне представе, уметничке инсталације, пројекције, радионице и многи други догађаји.

У Пловдиву ће посебно уживати – мачкољупци. Маце се излежавају и шетају по целом старом граду, а локалци их радо хране, мазе, и обезбеђују им чисту воду.

Аутор текста: Н. К.

Temišvar: Kulturni epicentar Rumunije

Преузмите андроид апликацију.