Почетна > Свет
Свет

Пленковић: Јасно да је пад летелице била претња

Хрватски премијер Андреј Пленковић обишао је данас с члановима владе место пада беспилотне летелице где се врше истражне радње и том приликом рекао да је у питању „чиста и јасна претња” која се не сме толерисати.
Фото: PrtSc/Večernji list/YouTube

„Ово упућује на потребу и тешње сарадње унутар самог НАТО-а, овакву ситуацију не можемо више толерисати нити би се требала догодити, ово је чиста и јасна претња на коју се требало реаговати, дићи ћемо је на сва тела, радити на томе да подигнемо спремност нас и других како би се неутрализовала на неком сигурном месту, а не да падне на главни град, и то у густо насељени део”, рекао је он, а преноси „Јутарњи лист”.

Како је додао, летелица је очито лансирана на територији Украјине, али се не зна у чијем је поседу била, пошто и с украјинске и с руске стране кажу да није њихова.

„Летела је над Хрватском око седам минута и срушила се овде дословно где је 7.500 студената, ресторан, ноћни клуб, стамбене зграде. Можемо рећи да смо у овој великој и озбиљној несрећи имали пуно среће, оштећено је око 40 аутомобила”, рекао је Пленковић.

Он је поновио да је јуче упознао све лидере ЕУ, упутио формално писмо свима, обавестивши их о инциденту и да се овако нешто може догодити и у неком другом граду – Будимпешти, Љубљани, Братислави.

„Важно је јачати и интензивирати међусобну сарадњу. Је ли ово било случајно, грешка или намерно, не знамо, ту су представници и ДОРХ-а (државног тужилаштва) и полиције и војске, најпре ће покушати ископати летелицу и видети има ли у њој података”, рекао је Пленковић, пренео је Танјуг.

Zaharova: Ukrajina sabotira sopstvena nuklearna postrojenja

 

Преузмите андроид апликацију.