Почетна > Бизнис
Бизнис

Платформа X оптужена да је помагала Саудијској Арабији у кршењу људских права

Друштвена платформа X (Твитер) оптужена је у ревидираној грађанској тужби САД да је помогла Саудијској Арабији да изврши тешке повреде људских права својих корисника, укључујући откривање поверљивих корисничких података на захтев саудијских власти у много већем броју него што је то чинила за САД, Британију или Канаду.
Фото: Танјуг/AP Photo/Darko Vojinovic, File

Тужбу је прошлог маја против платформе X (Твитер) покренула Ареџ ал-Садхан, сестра саудијског хуманитарног радника који је нестао, а потом осуђен на 20 година затвора, пренео је британски лист „Гардијан“.

Тужба је усредсређена на догађаје у вези са инфилтрацијом три саудијска агента у калифорнијску компанију, од којих су се двојица представљала као запослени на Твитеру 2014. и 2015. године, што је на крају довело до хапшења Ал-Садхановог брата Абдулрахмана и откривања идентитета хиљаде анонимних корисника Твитера, од којих су неки касније наводно приведени и мучени.

Адвокати Ал-Садхана додали су прошле недеље нове наводе о томе како је Твитер, под вођством тадашњег извршног директора Џека Дорсија, намерно игнорисао или знао за кампању саудијске владе да привуче критичаре, али је из финансијских разлога и напора да одржи блиске везе са саудијском владом, главним инвеститором у компанију, пружио помоћ Саудијској Арабији.

У новој тужби се наводи да је платформа X првобитно виђена као кључно средство за демократске покрете током арапског пролећа и да је стога је постао извор забринутости за саудијску владу вец́ 2013. године.

Хјуман рајтс воч недавно је критиковао саудијски суд јер је осудио човека на смрт искључиво на основу његових активности на Твитеру и Јутјубу, назвавши то ескалацијом владиног гушења слободе изражавања.

Платформа X се до сада није оглашавала на упите медија о овом питању.

ACI: U Srbiji u julu 24 odsto veći broj putnika nego u istom mesecu 2019.

Преузмите андроид апликацију.