Почетна > Србија
Србија

Планина Ртањ: Мистериозна српска „пирамида“ са које Ђоковић сакупља енергију

Легенде о планини са чијег се врха може видети ушће Саве у Дунав, митови о скривеном благу у њеној утроби, тајне о ванземаљцима и ужареним куглама које је надлећу, приче о позитивној енергији којом зрачи, али и задивљујућа лепота, величина, савршен геометријски облик и лековито биље које расте само на њеним обронцима, чине Ртањ загонетним делом природе чије тајне још увек нису откривене.
Фото: Wikimedia Commons/ tamburix

Мистериозни вео који прекрива Ртањ, чини да се научници и даље споре око тога да ли је ова планина древна пирамида, дело природе или виших сила. Једно је сигурно, из равница Источне Србије нагло се диже планина која изазива дивљење.

На њеним обронцима савршеног облика расте ретко лековито биље, а мноштво подземних извора, пећина и јама красе скривене делове њене унутрашњости.

Због свега тога Ртањ представља феномен који из године у годину, привлачи све већи број туриста, научника, авантуриста и планинара. Свако ко је бар једном посетио ову планину тврди да је осетио необјашњиву енергију, да ваздух другачије мирише, а да природа која је окружује изгледа потпуно нестварно. Неки тврде да су се уз помоћ чувеног ртањског чаја излечили, а други да су овде нашли мир.

Осетите магију Ртња
Фото: Wikimedia Commons

Да бисте успели да осетите магију коју је природа несебично дала овој планини, најбоље је да прошетате њеним стазама, да се попнете на највиши врх Шиљак и уживате у невероватном погледу који ће вам се указати. У зависности од тога у колико сте доброј кондицији, време за успон и спуст варира. На планини постоје места за камповање и одмор, на којима увек можете стати да предахнете.

Авантура која прати шетњу и обилазак Ртња је ипак непроцењива. Смењивање густих шума и каменитих предела, равних и неравних површина, и изобиље лековитог биља, оно је што можете искусити ако одлучите да упознате ову планину. Поглед који се пружа километрима унаоколо и чист ваздух, као награда вас очекују на врху.

Фото: Wikimedia Commons/ Cedomir Zarkovic
Ртањ је чувен и по ендемском биљу које расте само на овој планини и које је законом заштићено.

Најпознатији је свакако ртањски чај (Сатуреа монтана) који има многобројна лековита својства. Све донедавно су сваке године 7. јула у оквиру манифестације „Св Јован Биљобер“ организоване бербе ртањског чаја, али је због забрињавајуће проређености брање сада забрањено.

Ртањ
Фото: Wikimedia Commons/MacSRB

Као симбол планине, на врху Шиљку (1565м) налази се још један куриозитет који туристи радо посећују. У питању су рушевине некадашње цркве – капеле Светог Ђорђа. Ова црква је поред тога што се налази на највишем врху Ртња, занимљива јер ју је 1935. године уз помоћ 1000 радника у част мужа, изградила жена власника рудника „Ртањ“ након његове смрти. Данас се на њеном месту налазе рушевине, јер су је трагачи за златом у више наврата рушили уз помоћ динамита.

Поред некадашње цркве – капеле, још једна од незаобилазних туристичких атракција Ртња је јама леденица, која се налази на југоисточној страни највишег врха ове планине.

Прекривена глином и каменим блоковима, педесет метара дугачка, она уједно представља једину леденицу у кршу Источне Србије у којој су забележене ниске температуре ваздуха. Јединствен је доживљај доћи до простране дворане ове јаме и прошетати њеним необичним тлом.

Легенде или истина?

Чак и они који не верују у приче о ванземаљцима, ужареним лоптама и енергетским пољима, не могу а да се не запитају да ли су приче које прате планину готово савршеног геометријског облика истините. Неки од података до којих су научници дошли јесу да Ртањ емитује енергије које су веома корисне за људско здравље.

Такође, посебним инструментом за регистрацију биоенергетских и електромагнетних зрачења, дошло се до снимака који показују да Шиљак, највиши врх планине Ртањ углавном упија енергију, а место Светилиште у подножју планине, углавном зрачи. Интересантно је и то да је на појединим местима на планини измерено далеко веће зрачење него у урбаним срединама.

Познато је и да је српски тенисер и најбољи рекет света Новак Ђоковић више пута посећивао ову планину и ту сакупљао енергију за тениску сезону.
Фото: Instagram/Novak Đoković

„Ртањ је планина која је пуна мистерија али и изузетно јаке енергије. Ртањ је много битан за наш народ. Што се више духовно уздижемо, то ће нам се тајне Ртња више указивати“, изјавио је Ђоковић приликом једне посете Ртњу.

„Симболично, пењање на врх планине представља бројне менталне и физичке изазове. Када се човек попне на врх, задовољан је и поносан. Међутим, једино када се застане, ужива и цени читаво путовање до врха, онда и то ‘освајање’ врха има више смисла и испуњавајуће дејство на човека“, закључио је Ђоковић.

Приче о необичним летелицама које круже око Ртња, ужареним лоптама, ванземаљцима и гласовима на непознатим језицима за које појединци тврде да су чули, још увек су непроверене.

Оно што је до сада утврђено јесте да Ртањ има нагиб страна идентичан оном на пирамиди посвећеној Месецу у Мексику, као и углове који се поклапају са онима на Кеопсовој пирамиди. Случајност или?

Фото: Wikimedia Commons/Geograf208

Ртањ је изузетно популаран међу планинарима аматерима, који планину најчешће посећују од почетка априла до краја октобра, када се организују пењања до Шиљка. У зимским месецима због оштрих климатских услова врх посећују само озбиљнији планинари. На северној страни планине која је прекривена шумама налази се ловиште које се простире на 6368 ха, а најчешћа ловна дивљач су срна и дивље свиње.

Како стићи до Ртња?
Фото: Wikimedia Commons/Veljko88

Ртањ је од Београда удаљен 200 км. Из Београда или Ниша до Сокобање је најлакше доћи аутопутем Е75 Београд-Ниш, а онда из Сокобање кренете регионалним путем према Алексинцу, затим скренете десно за село Трговиште.

Када прођете кроз ово село, угледаћете са десне стране скретање за село Мужинац. Када стигнете у Мужинац, идете и даље право, док не угледате са леве стране макадамски пут, који води до самог подножја Ртња.

Путеви Србије: Возите опрезно због јутарњих мразева

Преузмите андроид апликацију.