Почетна > Урбани Нови Сад

Нови Сад Урбани Нови Сад

Пирсинг као уникатна уметност

Пирсинг је вид body art-a, који се састоји од бушења коже ради уграђивања украсних предмета. Поред тетовирања, почетком 21. века популаран као модни детаљ или накит.
Фото: Pixabay/Free-Photos

Пирсинг је једна од првих у историји декорација лица и тела. У почетку најраспрострањенији пирсинзи су били на носу и пирсинг на устима.

Људи су из различитих разлога украшавали своје тело, најчешће из религијских али и за обележавање друштвеног положаја.

Сматра се да су пирсинзи настали још око 2000. године п.н.е у Египту. Археолози су пронашли мумије са пробушеним ушима које датирају из тог периода, па се управо због тога сматра да су тада и настали.

Осим Египћана, тајну украшавања тела пирсинзима познавале су и друге античке културе широм света.

Фото: Pexels/Breston Kenya
Такође се сматра да је пирсинг на носу настао тако што је краљ Абрахам својој другој супрузи на венчању поклонио минђушу (пирсинг) за нос. Афричка племена остала су доследна овој традицији, па муж својој изабраници на дан венчања обавезно поклања минђушу за нос.

У неким земљама, величина минђуше на носу домаћице представља финансијску моћ породице, као и њихов положај у друштву.

Постоји веровање да се жене бушењем носа ослобађају болова друге врсте, рецимо порођаја, јер се стављањем пирсинга на нос врши притисак на вене, што додатно олакшава болове.

Данас су ипак чешћи естески разлози. Пирсинг на телу је, пре свега део моде којом се појединац издваја из друштва.

Због тога су поједини облици веома контраверзни, па овај вид улепшавања са собом носи критику људи који не схватају овај вид уметности.

Фото: Pixabay/Free-Photos
Уколико се размишљаш о бушењу из естетских разлога, важно је нагласити да оно за собом носи и доста ризика, и да је најбитније изабрати поузданог пирсера. Зато ми издвајамо три најбоља пирсинг салона у Новом Саду:

Piercing Mrki NS

Ако се не можеш одлучити на којем месту пробушити пирсинг, неписано правило је да онај у носу стоји готово свима.

Тетоваже – уметност, моћ и жеља за променом

Септум пирсинг је избор многих познатих личности, а практичан је јер се може веома лако сакрити.

Be Beauty

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Be Beauty (@bebeauty_tattoopiercing)

Минђушу не би требало да вадите и чистите више од два до три пута дневно, јер тиме иритирате рану и успоравате њено зарастање.

Осим уколико вам пирсер тако каже, не би требало да преко носите фластер или било шта што блокира ваздух, јер је он битан фактор код зарастања.

Tension NS 

Прву минђушу не би требало мењати 5 до 6 недеља, а препоручљиво је да буду од хируршког челика или титанијума.

Пирсинг захтева стерилне услове рада и материјала, игле морају бити за једнократну употребу, накит такође мора бити стерилисан.

Уколико се након неколико месеци или година промени мишљење и стил, пирсинг се лако скида, а рупе најчешће зарасту без икаквог проблема, што је најбоља ствар код пирсинга.

 

Преузмите андроид апликацију.