Почетна > Србија
Србија

Пирот добија станицу за мерење квалитета ваздуха

Какав је квалитет ваздуха у Пироту ускоро ће почети да се континуирано прати преко мерне станице која је постављена у Таковској улици код Техничке школе.
Фото: Pixabay/Pixabay

Како најављује градоначелник Владан Васић, у наредном периоду ће бити постављен и екран како би грађани  имали нон-стоп увид у квалитет ваздуха који удишу.

Станица је већ изграђена, а у току су тестирања, па она још није званично пуштена у рад.

Пирот није последњих месеци и година у врху листе најзагађенијих градова у Србији, али пошто је индустријски центар Пиротског округа свакако постоји потреба за мерењем.

Градоначелник Пирота Владан Васић каже да је станица позиционирана по саветима стручњака из те области, да не буде ни превише близу загађивача, нити превише далеко, јер би се у оба случаја добила лажна слика.

За почетак, станица ће мерити присуство ПМ 10 и ПМ 2,5 честица у ваздуху.

Сада се раде тестови и ускоро ћемо имати прве резултате квалитета ваздуха у нашом граду, и ми ћемо ту станицу предати Агенцији за заштиту животне средине, јер станицу треба одржавати и подешавати.

Компанија Тигар тајерс је обезбедила 20.000 евра како би се обезбедио модул за мерење сумпор-диоксида. Станица је модуларног типа па ћемо у наредном периоду набављати нове модуле у зависности од потреба и савета стручњака – каже Васић.

Резултати мерења биће доступни преко сајта Града Пирота и Агенције за заштиту животне средине, а у наредном периоду на самој локацији мерне станице поставиће се екран где ће моћи да виде резултати мерења.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.