Почетна > Нови Сад > Актуелно

Актуелно Нови Сад

Пињата мајстор Бранка објаснила је шта су пињате и зашто су постале тренд на дечијим рођенданима

Пињата је играчка направљена од новина или картона која је украшена, а у чијој унутрашњости се налази много слаткиша. Све више мама у Новом Саду одлучује се да рођенданску торту замени, или удружи са једном лепом пињатом јер клинци напросто уживају у њима.
Фото: Уступљене фотографије

Пињата води порекло из Кине, а оданде ју је у Европу донео чувени истраживач и трговац, Марко Поло. Ипак, данас је највише везујемо за Мексико, јер је тамо најпопуларнија.

Разговарали смо са пињата мајстором – Бранком, како бисмо сазнали мало више о овом тренду.


За које прилике Новосађани највише наручују пињате?

Пињата је постала незаобилазна игра на рођенданима, као и на девојачким вечерима и многим другим слављима. Присуствовала сам многим слављима где је пињата била нешто што деца са нестрпљењем ишчекују.


Како изгледа игра са пињатом?

Углавном се изнесе после торте. То је моменат када су деца јако узбућена, а одрасли се прикључе и уживају у том навијању. Деца стану у колону и један по један ударају пињату палицом (на неким рођусима само слављеник има ту привилегију) и игра траје све док се садржај из пињате не проспе. Након тога следи јурњава и прикупљање слаткиша!

Уколико су деца баш мала ја увек предложим да пињата буде на развлачење тракица. Ставим двадесетак тракица, а само једна је она ”права” која отвара дно и ослобађа слаткише. Таква пињата може да остане као украс јер не буде разбијена.


Када смо код мале деце, реци нам којим узрастима је заправо намењена?

Већ на рођенданима деце од две године могу се видети пињате са тракицама, док се класичне могу видети на рођенданима свих узраста. Када су у питању деца ударање пињате је преслатко и радосно, а када су у питању одрасли то увек буде пропраћено великом дозом смеха.


Какве пињате највише правиш?

Највише правим пињате у облику фигуре неког цртаног јунака. Девојчице воле једнороге, принцезе, итд… док дечаци воле Марвелове јунаке, лопте, аутиће…

Ипак најтраженије су пињате где правим целог цртаног јунака, а ја се потрудим да то буде ручно и што занимљивије до најситнијег детаља!

Поред пињати, правим и торте од картона украшене мотивима које слављеници изаберу. (То је страва када носе у вртић или школу да почасте другаре јер свако парче садржи одређену ситницу као поклончић.)


Како се крећу цене?

То, наравно, зависи од више фактора, димензије, али и начина израде. Деле се на оне које су украшене креп папиром и на које је налепљена штампана слика, до оних где се све ради ручно до најситнијег детаља.


Звучи као јако интересантан посао! Одакле ти идеја да почнеш да се бавиш израдом пињата?

Јако волим да цртам! На трудничком боловању сам у дечијој соби исцртала зид мотивима цртаних јунака који су у том периоду били занимљиви старијој девојчици. Знајући да нећу имати времена да се бавим таквим послом поред мале бебе и будем одсутна од куће гледала сам снимке по интернету и случајно наишла на пињате.

Да будем искрена, на прву нисам ни знала о чему се ту тачно ради, али… Сутрадан сам устала и рекла укућанима: ”Ја данас правим пињату!” 🙂 (Сви су били у чуду шта је то?)

Направила сам Сунђер Боба и објавила на мој приватни профил након чега су другарице почеле да питају да ли могу и њима за рођендане да направим једну. Видевши реакције направила сам профил на Фејсбуку на коме сам објављивала своје радове и након само прва два дана већ су почеле да стижу прве поруџбине!


Шта је главна мотивација због које радиш то што радиш?

Ово је посао који ме чини срећном и који радим са пуно труда и љубави! Јако ме радује што сам део дечије среће и предивних осмеха. Могу рећи да је ово најлепши посао којим сам се до сада бавила.  Маштам о томе да једног дана отворим своју малу радионицу и да наш Нови Сад добије свој први и једини Pinjata Shop.

Evo kako na „Grožđebal“ – režim saobraćaja izmenjen zbog radova, u Karlovce može i vozom

Преузмите андроид апликацију.