Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пијете кафу свако јутро? Додајте ова два зачина и искористите прилику да убрзате метаболизам

Кафа је омиљени напитак у којем уживају људи широм света због свог богатог укуса и кофеинског дејства.
Фото: Unsplash/Nolan Issac

Испоставило се да додавање одређених зачина вашој кафи не само да може побољшати њен укус, већ и потенцијално убрзати ваш метаболизам.

Цимет

Цимет, познат по свом топлом и слатком укусу, свестрани је зачин који се нашао у многим шољицама за кафу широм света. Његове ароматичне и благо зачинске ноте могу подићи укус вашег јутарњег напитка. Осим своје кулинарске привлачности, верује се и да цимет има потенцијалну везу с бржим метаболизмом.

„Студије су показале да је цимет користан за повећање осетљивости на инсулин и побољшање нивоа шећера и холестерола у крви, који су кључни за губитак тежине и целокупно здравље“, додаје.

„Цимет може помоћи у повећању метаболизма кроз неколико механизама. Може побољшати осетљивост на инсулин, омогућавајући телу да ефикасније регулише ниво шећера у крви. Ово, заузврат, може смањити вероватноћу складиштења масти и промовирати коришћење глукозе за енергију. Додатно, цимет може имати термогени учинак, што значи да може мало повећати вашу брзину метаболизма повећавајући производњу топлине у телу након конзумирања“, додаје.

Куркума

Куркума, са својим земљаним и благо папреним окусом, је зачин који је стекао популарност због свог јединственог укуса и потенцијалних здравствених предности. Иако није традиционални пратилац кафе, неки појединци су почели да убацују куркуму у своју кафу, стварајући укус.

Куркума садржи активно једињење звано куркумин, које је предмет истраживања због своје потенцијалне улоге у јачању метаболизма, а Бергер то додаје рекавши: „Куркума садржи кључно једињење, куркумин, који је повезан са побољшаним обимом струка, телесном масом“.

Da li pas može da pije još neki napitak osim vode?

Преузмите андроид апликацију.