Почетна > Свет
Свет

Петрушев: Инцидент на гасоводу личи на раније акције ЦИА

Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев, рекао је данас да саботажа на гасоводу Северни ток подсећа на ранији напад на нафтну инфраструктуру у Никарагви 1983.године, који је подржала америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА), преноси Ројтерс.
Фото: Wikimediacommons/Samuel Bailey

Линије гасоводних система Северни ток 1 и Северни ток 2, који воде преко Балтичког мора од Русије до Немачке, прекинуте су прошлог месеца у, како је Москва саопштила, акту „међународног тероризма“.

Председник Русије Владимир Путин окривио је у петак САД и њихове савезнике за инцидент на Северном току, а Вашингтон је одбацио ове оптужбе.

Европска унија је саопштила да су велика цурења на гасној инфраструктури узрокована саботажом.

Секретар Савета безбедности Русије изричито је у својој изјавио именовао ЦИА.

„Дозволите ми да вас подсетим да се слична ситуација догодила 1983. године. У то време, диверзанти које је регрутовала ЦИА организовали су нападе на Никарагву, што је, између осталог, довело до минирања нафтовода у једној од лука“, рекао је Патрушев, близак Путинов сарадник.

Патрушев је прошле недеље рекао да је Запад има историјат када су у питању напади на гасоводе.

Русија је више пута поновила да ће Вашингтон имати користи од инцидената на Северном току, док је портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао да ће САД моћи да повећају цене и продају течног природног гаса (ЛНГ) након цурења из гасовода.

Lajen: EU da ograniči cenu gasa i zaštiti infrastrukturu

 

Преузмите андроид апликацију.