Почетна > Србија
Србија

Петомесечна лавица нестабилно, и даље се не зна одакле је дошла (ФОТО)

Стање петомесечне лавице, пронађене јуче на Чантавирском путу, у Суботици, засад је нестабилно, али се ради на њеном опоравку у прихватилишту Зоолошког врта Палић, рекли су данас из зоо врта.
Фото: Танјуг/www.subotica.com via AP

Засад није познато како је дивља животиња, за коју се претпоставља да више недеља није била у адекватном смештају, доспела на суботичке улице, али суботичка полиција ради на проналаску починиоца овог кривичног дела. Из зоо врта кажу да је младунче вероватно било предмет црног тржишта.

„Лавица је стигла у веома лошем стању, дехидрирана и изгладнела, и њена телесна температура је много нижа него што би требало да имају дивље мачке. Први дан је добила инфузију, грејана је са грејачима, док смо је данас научили шта је месо. Нажалост, лавица, иако је око пет месеци старости није препознала шта је месо, нити је икада осетила, тако да је учимо на њену природну храну“, каже Андријана Тот, из Зоолошког врта Палић.

Фото: Танјуг/Palic Zoo via AP
На основу анализа крви, утврђено је да животиња има упалу дигестивног тракта, тако да добија адекватну терапију.

Млада лавица је тренутно у карантину Прихватилишта за дивље животиње, а како кажу надлежни, тамо ће остати сигурно дужи период на посматрању.

„Проблем је и атрофичност њених мишића, задњих ногу. То све нам указује да осим што није адекватно храњена, није имала ни услова да се довољно креће и на начин на који је њој потребно“, додаје Тотова.

Како кажу из зоо-врта, може се претспоставити да је ово младунче лава предмет црног тржишта, што је у Србији кривично забрањено, јер постоје и закони о добробити животиња где се се адекватно држање животиња кажњава, али самим тим што је у питању дивља животиња она је забрањена да буде својина физичког лица.

Фото: Танјуг/Palic Zoo via AP
„Апел је да се дивље животиње не купују као плишане играчке, или „статусни симбол“, јер то нису кућни љубимци, нити то икада могу постати, а ниједно физичко лице не може да пружи адекватну негу тој животињи, као ни да обезбеди све неопходне безбедносне мере како се она не би нашла на улици и угрозила туђе животе, нарочито ако говоримо сегменту опасности по околину одраслих дивљих јединки“, истичу из зоо-врта.

У јучерашњим преподневним сатима, група Суботичана је на Чантавирском путу пронашла младунче лава како прелази пут.

По њиховом позиву, на лице места је изашла екипа полиције, као и Зоолошког врта Палић, која је пронађену дивљу животињу транспортовала у најближу ветеринарску станицу, а потом и у Прихватилиште за дивље животиње које ради у оквиру палићког зоо-врта.

Пронађена животиња није побегла из Зоо врта на Палићу, а судећи по њеном стању може се закључити да је барем неколико недеља изван смештаја где је била држана и храњена.

Засад се не зна да ли ће младунче лава трајно остати у Зоолошком врту Палић, будући да ту одлуку доноси Министарство за заштиту животне средине, тачније Група за спровођење ЦИТЕС конвенције о међународној трговини угроженим врстама дивље флоре и фауне.

RGZ: Nastavljen trend stabilizacije na tržištu nepokretnosti u Srbiji

Преузмите андроид апликацију.