Почетна > Србија
Србија

Петковић упозорава да ултиматум Приштине може продубити кризу и подићи тензије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић упутио је данас ургенцију међународној заједници, међу којима су и земље Квинте и посредник у дијалогу Мирослав Лајчак, у којој упозорава да ултиматум о исељењу четири српске институције из српске зграде у Бошњачкој махали који је до сутра, 8 септембра, поставио нелегитимни градоначелник северне Косовске Митровице Ерден Атић, може довести до продубљивања кризе на северу КиМ и додатног подизања тензија на терену.
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

У овој згради налазе се просторије Канцеларије за КиМ, дирекције Пио фонда, Центра за социјални рад Вучитрн као и Косовско-митровачког управног округа, а Београд је о овим ескалаторним, насилним и противправним намерама Приштине у више наврата до сада и званично и у непосредним контактима обавестио све релевантне представнике међународне заједнице.

У најновијем допису који је Петковић послао на више адреса, а у који је Танјуг имао увид, директор Канцеларије за КиМ је истакао да овакви једнострани и нелегитимни потези Приштине и Аљбина Куртија не доприносе деескалацији на северу покрајине, већ напротив – представљају нову опасну провокацију која једино има за циљ да угрози права и живот српског народа на северу КиМ и додатно дестабилизују ситуацију на терену.

У допису се, с тим у вези, апелује на међународну заједницу да ово питање схвати са највећом могућом пажњом и упозорењем те да искористе свој ауторитет да спрече „драматичну ескалацију коју Курти и Атић желе да изазову противправном одлуком о исељењу српских институција“.

Додатно, Петковић је подсетио да је покушај насилног исељавања српских институција из Косовске Митровице и отимања српске имовине нови атак Приштине на Дијалог, с обзиром на то да се ово питање може разматрати само у контексту формирања ЗСО, што је у више наврата потврдила и сама Европска унија.

Подсећа се да Курти и Атић оваквим незаконитим одлукама укида право на рад за око 43 запослених у овој згради, као и угрожава права више десетина хиљада Срба, Албанаца, Бошњака, Рома, Горанаца који остварују своја права преко Пио фонда или Центра за социјални рад Вучитрн.

„Приштина је једина која жели сукобе и нестабилност и било би трагично уколико би успела да оствари тај интерес“, закључује се у допису.

Premijerka Brnabić sutra i prekosutra u dvodnevnoj poseti Republici Koreji

Преузмите андроид апликацију.