Почетна > Србија
Србија

Петковић: У Бриселу о конкретним корацима уз поштовање наших црвених линија

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да ће у наставку дијалога Београда и Приштине 4. априла у Бриселу бити речи о конкретним корацима за спровођења договора из Охрида уз јасно истакнуте црвене линије – да се Београд никада неће сагласити да тзв. Косово постане члан УН и да Београд ни де факто ни де јуре неће признати КиМ.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Петковић је за Први програм радио Београда рекао да је у тексту Анекса међу првим обавезама које треба испунити – обавеза Приштине да формира Заједницу српских општина и то, истиче, у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога у којима су јасно су дефинисане њене суштинске надлежности.

„Наше црвене линије су да се Београд никада неће сагласити са тим да такозвано Косово постане члан УН и да Београд ни де факто ни де јуре неће признати тзв. Косово. О свему другом што је договорено у Анексу можемо да разговарамо и да видимо на који начин ћемо то имплементирати“, рекао је Петковић.

Према његовим речима тачно се зна шта је договорено у Бриселу.

„Јасно су дефинисане суштинске надлежности ЗСО, њени циљеви, органи, како Заједница функционише, укључујући и тачку 16 која прописује и да Београд финансира ЗСО“, рекао је Петковић, преноси РТС.

На питање о порукама из Приштине да договор не предвиђа аутономију за Србе и да се ЗСО не помиње не помиње у договору из Охрида, каже да је, после састанка у Охриду, у Приштини опсадно стање, док је председник Александар Вучић био врло опрезан када је рекао да се надамо да ћемо ићи у правцу нормализације односа.

„С обзиром на то да већ 10 година Приштина одбија да формира ЗСО, она и најновијим изјавама показује да није спремна да иде у том правцу. Али то је сад већ ствар за Приштину и међународне представнике и посреднике у дијалогу који су дужни да натерају Приштину да испуни ту своју обавезу. Онда ће се апсолутно видети ко је тај који се држи дијалога, а ко заправо не жели дијалог. Београд је увек био посвећен дијалогу и због тога и овог пута идемо да разговарамо. Једино дијалог може да обезбеди нормализацију односа, јер нам је преко потребно да сарађујемо, да имамо слободу кретања и да људи који живе на КиМ имају нормалан живот, поготово Срби који су угњетавани и који свакодневно преживљавају најразличитије нападе и институционално насиље од стране Аљбина Куртија и Приштине“, каже Петковић.

Коментаришући позив Ивану Тодосијевићу да се 3. априла јави на издржавање казне затвора, Петковић каже да је то слика и прилика такозване владавине права у Приштини, као и да није први пут да Приштина посеже за таквим једностраним потезима пред одлазак у Брисел јер на тај начин жели додатно да закомпликује разговор.

„Они то раде зато што им и није стало до дијалога. У случају Ивана Тодосијевића све је апсолутно јасно јер је реч о кршењу Бриселског споразума, посебно Тачке 10 где се јасно каже да апелациона већа морају да буду већински српска за оне случајеве који долазе из српских средина“, сматра Петковић.

Петковић као пример приштинског правосуђа наводи пуштање из затвора Азема Куртаја који је на Бадњи дан у Готовуши пуцао на српску децу која су носила бадњак.

„Тај човек је пуштен је пуштен у кућни притвор, а с друге стране, због изговорене речи о ономе што се дешавало у Рачку, Иван Тодосијевић је осуђен на годину дана затвора“, истакао је Петковић.

Begović:Republika Srpska i Srbija prepoznale značaj nauke, unapredićemo saradnju

Преузмите андроид апликацију.