Почетна > Србија
Србија

Петковић: Срби на КиМ изложени нападима и покушајима да се потчине Приштини

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се данас са амбасадором Велике Британије у Србији Едвардом Фергусоном и том приликом му поручио да се Срби на Косову и Метохији свакодневно сусрећу са политичком обесправљеношћу, сталним нападима и покушајима да се насилним и недемократским средствима потчине Приштини.
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

На самом почетку разговора, наводи се у саопштењу Канцеларије, Петковић је рекао да је забринут због одлуке Приштине да од 1. фебруара прекине платни промет са централном Србијом и укине динар као средство плаћања у покрајини, истакавши да се ради о посебном виду притиска који би засигурно водио ка исељавању српског становништва са КиМ.

„Ова одлука води и ка обесмишљавању свих до сада постигнутих договора, па и договора о формирању Заједнице српских општина, која се у својој структури базира и на институцијама које функционишу у платном систему динара, јединој легалној валути на КиМ“, нагласио је Петковић.

Како је рекао, ради се о опасном једностраном потезу Аљбина Куртија, који није само политички, већ пре свега социјални и хуманитарни проблем са катастрофалним последицама.

Директор Канцеларије за КиМ је саговорника упознао и са чињеницом да су Срби предали потписане петиције за смену нелегитимних градоначелника и одборника на северу Косова и Метохије и да очекују да се тај проблем реши у што скорије време.
„Лажни градоначелници и одборници изабрани су са 3,5 одсто гласова, а сада је прикупљено више него довољно потписа за њихову смену, односно више од 20 одсто од укупог броја регистрованих бирача“, навео је Петковић.

Срби и Албанци, према Петковићевим речима, своје несугласице око Косова и Метохије не могу решитити никако другачије осим дијалогом, на чему ће Београд и даље посвећено да ради.

Међутим, како је истакао, процес нормализације је под великим знаком питања, имајући у виду чињеницу да, рекао је Петковић, Аљбин Курти из дана у дан креира кризе, инциденте и насиље над Србима.

Vujović: Do 2027. izdvojićemo 700 miliona evra za prečišćavanje otpadnih voda

Преузмите андроид апликацију.