Почетна > Србија
Србија

Петковић се састао са представницима Срба са Косова и Метохије

Председник Српске листе Горан Ракић и четири градоначелника са севере Косова и Метохије саопштили су да су имали састанак са амбасадорима Квинте на којем је од њих тражено да се повинују одлукама Приштине о пререгистрацији на косовске таблица на северу Косова и Метохије, као и о увођењу улазно-излазног документа који би се издавао Србима на административним прелазима.
петковић
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Како је рекао Горан Ракић на конференцији за медије у Влади Србије, на јучерашњем састанку који је трајао преко два сата, амбасадори Квинте су рекли да њихове земље подржавају косовску независност, и тражили су од Срба да прихвате реалност на терену, а то је, према њиховим речима, независно Косово.

„Ниједан Србин то неће прихватити, поготово не они са севера Косова и Метохије. Могу да подржавају Приштину, али за нас, поготово који живимо на северу, то је неприхватљиво. Једина инстанца су преговори у Бриселу и ми очекујемо да ће се пронаћи компромисно решење. Све очи су упрте у Београд и председника Вучића да ће у Бриселу пронаћи компромисно решење“, рекао је Ракић.

Градоначелници северне Митровице, Лепосавића, Звечана и Зубиног потока су истакли да се Срби на северу КиМ суочавају са најтежом ситуацијом у последњих 20 година, и да преживљавају стална малтретирања Приштине, чије специјалне јединице упадају и патролирају севером, прате и претресају људе.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да јучерашњи састанак показује у како тешкој ситуацији се налази председник Александар Вучић и Србија пред преговоре у Бриселу 18. августа, и поручио да наша земља неће одустати од проналаска компромисног решења.

„Желимо да се ситуација реши мирно, да се нађе компромис, јер је оно што се дешава на Косову је уземиравајуће. То указује да Курти не жели да буде миран и да се са порукама Квинте уноси велика узнемиреност међу наше становништво“, истакао је Петковић.

Он је поручио да ће питање Заједнице српских општина бити на дневном реду и да ће то бити прва ствар на којој ће Вучић инсистирати, а коју Приштина одбија да спроводи 10 година.

„Свега овога не би било да постоји ЗСО, јер би имали колективну безбедност. И то би значило спровођење свих споразума из 2013. и 2015. Молим представнике Квинте да уложе напор да се изврши притисак да се формира ЗСО. Видимо и да по јучерашњем састанку да је за Квинту важније да убеди народ да живи у независном Косову, него ЗСО. А народ то неће, зашто преговарамо 11 година. Ти људи су на својој кожи осетили шта значи када запуца РОСУ и друге специјалне јединице, зато да се окренемо миру и сви заједно“, поручио је Петковић.

Vučić sutra u Briselu, očekivanja od sastanaka mala

Преузмите андроид апликацију.