Почетна > Србија
Србија

Петковић са Пичом о ситуацији на КиМ у напорима Србије да се сачува мир

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић разговарао је данас са британским изаслаником за Западни Балкан Стјуартом Пичом, кога је упознао са напорима Београда да сачува мир на Косову и Метохији и у целом региону.
Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

Петковић је саговорника информисао о тешком положају српског народа на Косову и Метохији, поготово након последњих једностраних и противправних потеза Приштине, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Петковић је нагласио да су напади на Србе, њихову имовину, манастире и цркве готово свакодневна појава, посебно скренувши пажњу свом саговорнику на нападе на тројицу српских дечака, који су се одиграли на Бадњи дан и Божић.

Петковић је указао и на јучерашњу одлуку Приштине о експропријацији српског земљишта у општини Лепосавић, чиме власти у Приштини, како је нагласио, настављају да генеришу кризе једностраним потезима и правним насиљем, посебно имајући у виду да су претходне експропријације имале за циљ градњу нелегалних база специјалне полиције у српским срединама на северу покрајине.

Петковић је саговорнику пренео и уверавања да ће Београд наставити да чува мир и стабилност, као и до сада и да је на Приштини сва одговорност за новонасталу ситуацију у покрајини.

“Од стране Београда испуњене су све до сада преузете обавезе проистекле из Бриселског споразума, док Приштина скоро 10 година одбија да отпочне процес формирања Заједнице српских општина, што је за нас кључно питање“, нагласио је Петковић.

Београд, како је нагласио, и поред озбиљних проблема на терену, остаје опредељен за конструктиван дијалог и компромис, као једино средство путем којег се могу створити услови за трајну стабилност и просперитет на Косову и Метохији и Западном Балкану, у целини.

Petković: EU da reaguje na otimanje srpskog zemljišta

Преузмите андроид апликацију.