Почетна > Србија
Србија

Петковић са Касконеом о дијалогу Београда и Приштине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је данас са директором дирекције за Балкан Министарства спољних послова Италије Андреом Касконеом.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Петковић је саговорника упознао са током дијалога Београда и Приштине, истакавши да за разлику од Београда, који је испунио све договоре проистекле из Бриселског споразума, Приштина није испунила своју највећу и најважнију обавезу, а то је формирање Заједнице српских општина, са којом касни више од девет година

„Приштина упорно бежи и од спровођења договора о енергетици, правосуђу, слободи кретања, а нема ни помака са приштинске стране по питању несталих“, рекао је Петковић, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Међутим, поред тога што приштинске власти не желе да спроводе одлуке и споразуме из Брисела, они не желе да спроводе ни сопствене одлуке, па тако већ шест година одбијају да изврше одлуку такозваног Уставног суда у Приштини и манастиру Високи Дечани врате 24 хектара земљишта, што је еклатантан доказ да на КиМ не постоји владавина права, упозорио је Петковић.

Он је Касконеа детаљно информисао и о положају српског народа у покрајини, као и о серији свакодневних напада на Србе, њихову имовину, манастире и цркве, којих је, како је рекао, од почетка прошле године било укупно 179, што озбиљно подрива напоре за решавање конфликта.

Нагласио је да и свакодневне политичке поруке представника привремених институција самоуправе наговештавају да Приштина не намерава да искрено учествује у стварању услова за нормализацију политичких и међунационалних односа у региону.

Поручио је да Београд остаје опредељен за дијалог, јер је несугласице на западном Балкану могуће решавати искључиво договором и компромисом, а сваки покушај наметања решења кроз једностране акте и провокације за последицу неминовно има дестабилизацију прилика на терену.

Vučić zahvalio ambasadoru Italije za unapređenje odnosa

Преузмите андроид апликацију.