Почетна > Србија
Србија

Петковић: Препорука Куртија да се Скопље приближи тзв. Косову је нонсенс

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је препорука премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да се Скопље приближи самопроглашеном Косову, Албанији и Бугарској, а удаљи од Србије безобразлук и вишеструки нонсенс, јер такве изјаве он даје у тренутку када се отворено ангажује на дестабилизацији Северне Македоније.
петковић
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Петковић је навео да је Курти у Северну Македонију допутовао да би подбуњивао најекстремније политичке структуре Албанаца у тој земљи и да би промовисао фашистички пројекат такозване Велике Албаније.

„Самопрокламујући се за политичког и идеолошког ментора оних који би да Северну Македонију дестабилизују и поделе, Курти је своју ратоборну мисију са Косова и Метохије проширио и на околне територије које сматра саставним делом свог сулудог великоалбанског државотворног пројекта“, навео је Петковић, а саопштила Канцеларија за КиМ.

Он је додао да је разумљиво што из Тетова, које је у блиској прошлости било жариште албанског тероризма и сепаратизма у Северној Македонији, Курти напада на Београд, јер Србија је најдоследнији и најискренији пријатељ Северне Македоније у региону.

Петковић је апеловао на све у Северној Македонији да не подлежу пропаганди и ратоборној реторици Аљбина Куртија, већ да се настави изградња просперитетне државе Северне Македоније.

„Шта је још потребно да би се Куртијеви спонзори у међународној заједници призвали памети и схватили да тетоше чудовиште, које ће, ако му се не стане на пут, разбуктати нови талас сукоба и уништења на западном Балкану“, навео је Петковић у саопштењу.

Додао је да ће Србија кроз иницијативу Отворени Балкан и на све друге начине наставити да гради мостове пријатељске сарадње са свима којима је стало до тога да наш регион заувек за собом остави мрачно доба међуетничких подела и сукоба и крене пут развоја и напретка.

Goraždevac: Parastos na 20-godišnjicu stradanja srpske dece

Преузмите андроид апликацију.