Почетна > Србија
Србија

Петковић: Куртијева претња Србима и Српској листи веома опасна

Изјава Аљбина Куртија да ће Срби на Косову и Српска листа да „пате и плате“ је веома опасна и показује праву природу Куртијевог режима, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

„Јуче је био тежак дан у Бриселу, преговори су се водили у немогућим условима, јер Курти одбија да формира Заједницу српских општина. Борељ је то јуче отворено и јасно рекао и то је ново да за разлику од ранијих случајева када су после преговора оптуживане обе стране, јуче смо по први пут видели најотворенији став Европске уније, па и САД да је Курти одговоран за то што је јуче пропао дијалог“, рекао је он гостујући на РТС.

Додао је да, иако су јучерашњи преговори били веома тешки, да им није крај и да ће се држава Србија грчевито борити да сачува мир и стабилност, те да ће учинити све да се постигне компромисно решење а, како је рекао, „реч компромис за Србе на Косову није ружна реч, већ им значи живот“.

„Трудићемо се да мудрим потезима учинимо све да сачувамо мир, али и да оно што је договорено 2013. и 2015. мора бити спроведено“, рекао је Петковић.

Истакао је да је Београд јуче и поред тешког дана имао, како је рекао, мали разлог за задовољство, а он се огледао у томе што се јасно видело и чуло да Београд није крив, већ је показао конструктивност и прихватио предлог ЕУ који подразумева прво формирање ЗСО, а онда рад на имлементационом плану.

Петковић је навео да је Курти, поред одбијања да формира ЗСО, одбио и компромисни предлог ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине, као и предлог за деескалацију на северу КиМ.

Оценио је да административно упутство, које је донето од стране Куртија, представља трик Приштине.

„Кажу како су спремни да иду у процес деескалације путем избора, онда донесу административно упутство где, између осталог, процедура од потписивања петиције до расписивања избора градоначелника траје 118 дана. Он тиме покушава да и саму ЕУ доведе у питање, жели са свима да се игра, мисли да на тај начин да може да ојача своју позицију“, указао је Петковић.

Према његовим речима, изјава Бореља и притисак од стране ЕУ и САД представља искорак у процесу дијалога.

„Разумите да су оне најјаче државе на Западу створиле тзв. независно Косово и то је њихово чедо. Колико год према њима Курти био несташан дечак они ће чините све да ту такозвану независност очувају и заштите“, навео је Петковић и додао да Србија неће одустајати од своје позиције и од свог народа на КиМ.

Đurić: U SAD-u postoji rastući konsenzus da je ponašanje Kurtija neprihvatljivo

Преузмите андроид апликацију.