Почетна > Србија
Србија

Петковић: Курти препрека било каквој нормализацији односа

Београд је генератор стабилности на Косову и Метохији, а премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је препрека било каквој нормализацији односа јер омета дијалог, поручио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић реагујући на тврдње Куртија у интервјуу за Ал Џазиру.
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

„Што се тиче хегемонистичких циљева, било би довољно ако би Курти престао да се залаже за стварање Велике Албаније и сви проблеми би нестали!“, навео је Петковић на Твитеру.

Курти је у интервјуу за Ал Џазиру рекао, говорећи о дијалогу Београда и Приштине, да је размена територија мртва као пројекат, али да је као идеја жива у званичном Београду.

Он је навео и да ће се интеграција косовских Срба догодити кроз економију, а Београд, каже, представља препреку томе пошто их „користи за своје хегемонистичке циљеве“.

„Пројекат територијалне размене коначно је пропао, али идеја није мртва и веома је жива у Београду, јер суседне земље попут Босне и Херцеговине, Црне Горе, Косова и Северне Македоније које нису интегрисане у ЕУ, Београд сматра привременим државама и, имитирајући Русију и жели да ојача своје факторе у суседним земљама као сателитским префектурама како би суседи постали нефункционални, али је мало вероватно да ће се то догодити са Косовом“, рекао је Курти.

Још вести из категорије „Србија“ прочитајте овде.

 

Преузмите андроид апликацију.