Почетна > Србија
Србија

Петковић: Курти лажима жели да са себе скине одговорност

 Директор Канцеларија за КиМ Петар Петковић казе да је ноторна и лако проверљива лаж коју је на рачун председника Србије Александра Вучића изрекао Аљбин Курти да Београд наводно саботира дијалог.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

„Такав сценарио постоји само и искључиво у глави и сновиђењима Аљбина Куртија који се због својих лажи лако квалификовао за титулу барона Минхаузена“, каже Петковић и тврди да је Београд чврсто и недвосмислено опредељен за дијалог и нормализацију односа са Приштином коју жели да постигне за преговарачким столом.

Каже и да се сваком позиву за дијалог и разговор о нормализацији односа Београд увек одазивао и додаје да док Курти опсесивно напада председника Вучића истовремено се труди да једностраним, неутемељеним и противправним акцијама изазове нову кризу и дестабилизацију прилика на простору Косова и Метохије.

„Какве је и да ли је позиве Курти примио, то није на нама да анализирамо, већ да се фокусирамо да у изазовним и тешким временима које генеришу једностране акције Приштине сачувамо мир и стабилност као највеће светиње и томе је председник Вучић непоколебљиво посвећен. Нема сумње да Вучићева политика економског просперитета, напретка који се огледа у све већим платама и пензијама, новим аутопутевима, болницама и мостовима представља трн у оку многих који га због тога клевећу“, навео је Петковић.

Своју посвећеност дијалогу Курти би лако могао да покаже тако што би применио Први бриселски споразум и формирао Заједницу српских општина, онако како је у првих шест тачака тог документа прецизирано, каже директор Канцеларије за КиМ.

„Све остало, јалови су и неуспешни покушаји да са себе скине одговорност за урушавање дијалога. Томе у прилог сведочи и одбијање његовог главног преговарача да се у више наврата састане са мном у Бриселу и уопште разговара о формирању ЗСО. Спискови жеља Приштине, попут некаквог међусобног признања, никад нису, нити ће бити део агенде дијалога, већ то могу бити само теме од интереса за живот сваког појединца на простору КиМ. И што пре то Курти схвати, биће му лакше“, поручио је Петковић.

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти изјавио је раније да је спреман да оде у Брисел како би се састао са председником Србије Александром Вучићем, али да „Вучић стално одлаже састанак зато што не жели да се дистанцира од руског председника Владимира Путина“.

Приштинска Коха је пренела да је Курти навео да би састанак са Вучићем у Бриселу могао да буде одржан крајем августа, напомињући да је састанак био планиран за 19. јул, али да је званични Београд тражио одлагање.

Vučić: U Otvorenom Balkanu svi svima pomažemo

Преузмите андроид апликацију.