Почетна > Србија
Србија

Петковић: Дужни смо да се сећамо наших страдалника, порушених кућа и светиња

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас, да ни 19 година од једног од најтежих масовних злочина у новијој европској историји – мартовског погрома над српским народом на Косову и Метохији , не само да „смо остали ускраћени за кажњавање одговорних, већ смо сведоци да је политичка и друштвена атмосфера из које је овај страшан догађај проистекао и даље присутна и да је, штавише, шовинизам и мржња до данас идеолошка константа у Приштини“.
петковић
Фото: Танјуг/Сава Радовановић
Петковић је навео да ова и будуће генерације имају обавезу да негују сећање на жртве и да не забораве чињеницу да је било планирано да наш народ и све што сведочи о његовом вишевековном трајању на простору Косова и Метохије буду дословно обрисани за неколико дана у масовном таласу насиља.

„Дужни смо да се сећамо наших страдалника, порушених кућа и светиња, јер наши сународници су убијани и прогањани не зато што су то нечим заслужили, већ због онога што јесу, а слична судбина је могла да задеси било ког припадника нашег народа. Зато осећај јединства и националне солидарности јесу вредности које и данас, 19 година касније, и у будућности морамо да афирмишемо. Нажалост, угроженост српског народа на Косову и Метохији није нестала, зато што болест шовинизма и мржње према Србима и свему српском и даље присутна међу представницима албанске политичке елите у Приштини“, рекао је Петковић.

Према његовим речима, политичари у Приштини се и данас надмећу ко ће гласније и ватреније да мрзи Србију и Србе, и то се готово свакодневно види у бројним нападима на Србе и њихову имовину, али се то препознаје и у паничном страху Приштине од Заједнице српских општина која је једини оквир заштите српског народа и њихових права на Косову и Метохији, саопштила је Канцеларија за КиМ.

„То што Србија не заборавља, не значи да је заробљена у прошлости, већ да је одговорна према свом народу и његовој будућности, водећи рачуна да нам се таква несрећа никада више не догоди. А реч је о погрому који ће остати мрља на лицу међународне заједнице у чијем присуству су хорде албанских екстремиста етнички очистили многа српска места, побили невине људе, спалили цркве и манастире. Српски народ се, у складу са својим тешким историјским искуством, памћењем чува од понављања страдања и националних голгота, али је у исто време окренут будућности и тражењу чврстих основа за складан суживот и сарадњу са свим народима са којима дели балканске просторе, уз очување наших виталних државних и националних интереса“, рекао је директор Канцеларије за КиМ.

У свим стратешким промишљањима будућности, како је навео, Косово и Метохија „остаће наше централно државно и национално питање, а безбедност нашег народа и духовно и културно наслеђе у покрајини биће највиши приоритет наше националне политике на челу са председником Алексамдром Вучићем, који је својом одлучном политиком залог да нам се погром никада више не понови“

Vučić: Sve ćemo dati od sebe da sačuvamo mir

Преузмите андроид апликацију.