Почетна > Србија
Србија

Петковић: Београд показао пуну опредељеност, решење се мора наћи на политичком новоу

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је делегација Београда показала пуну опредељеност за решавање проблема као и да мора да се нађе решење за динарску исплату, али да је састанак у Бриселу показао да одлука поводом уредбе тзв. ЦБК подразумева решење на политичком нивоу.
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Он је након састанака у Бриселу рекао новинарима да чињеница да је у Бриселу, за разлику од главног приштинског преговарача Бесника Бисљимија, показује опредељеност Београда да проблеме решава кроз дијалог, за разлику од премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија који доноси ескалаторне мере са циљем протеривања Срба са КиМ.

„Састанак је показао да одлука тзв. ЦБК подразумева решење на политичком нивоу. Ја сам зато био овде, не и Бисљими. Последице такве одлуке су политичке. Тачно је да се о динару никада до сада није разговарало у дијалогу, али с обзиром на то да одлука тзв. ЦБК погађа директно Србе, наравно да ће се разговарати у Бриселу“, рекао је Петковић.

Према његовим речима, важно је да се покаже пуна опредељеност због чега је делегација Београда дошла у пуном саставу и да је указала на разорне последице одлуке о динару.

„У дискусији су представници тзв. ЦБК говорили да Комерцијална банка има више рачуна, што није тачно, јер је 55.000 рачуна у Поштанској штедионици. То јасно показује да не постоји прави разлог те тзв. уредбе ЦБК, да ни не знају све детаље везано за платни промет, већ да је реч о чисто политичкој одлуци“, указао је Петковић.

Он је истакао је и да ће Београд учинити све да дође до решења у Бриселу.

„Посебно смо инсистирали да спорне одредбе буду уклоњене и говорили да Поштанска штедионица мора да остане на КиМ и функционише. Не ради се овде реч само о народу, већ и српским институцијама, јер ако немају могућност за материјалне трошкове питање је како ће да опстану“, рекао је он.

Додао је да је важно да су на састанку покренута сва горућа питања и да је указано на проблеме Срба, као и да је Београд истрајан да нађе решење и омогући да Срби примају своје плате, пензије, социјална давања.

„Одлука показује да Приштина не жели да формира ЗСО и угаси институције које су темељ ЗСО. У разговору са Лајчаком тет-а-тет, делегације са Лајчаком и на крају тројном састанку указали смо на све проблеме. Дошли смо до истог става Лајчак и ја, да је за решавање питања насталих због једностране политике потребно је решавање на политичком нивоу“, рекао је Петковић.

Како је рекао очекује наставак разговора, а Београд ће се одазвати позиву Лајчлака јер је кључно да се то питање реши.

Vučić nastavio konsultacije o sastavu nove vlade razgovorima sa SVM

Преузмите андроид апликацију.