Почетна > Србија
Србија

Петар Петковић разговарао о положају Срба на КиМ са изаслаником немачког МСП

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је данас са изаслаником Министарства иностраних послова Савезне Републике Немачке за Југоисточну Европу, Турску, ОЕБС и Савет Европе Михаелом Рајфенштулом о најновијим догађајима у вези са Косовом и Метохијом и о положају Срба у покрајини.
Фото: Танјуг/Канцеларија за Косово и Метохију

Петковић је на састанку којем је присуствовала и амбасадорка Савезне Републике Немачке у Републици Србији Анке Конрад истакао да режим Аљбина Куртија из дана у дан спроводи физичко и институционално насиље над Србима, што живот нашег народа на КиМ чини неподношљивим и што води његовом егзодусу из покрајине, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Петковић је указао да су последњи потези привремених институција у Приштини, који се односе на укидање употребе динара и динарског платног промета, довели у питање исплату плата, пензија и социјалних давања, а српске институције, болнице, школе, вртиће оставиле без основних средстава за рад.

„Све то заједно води ка хуманитарној катастрофи једног народа у срцу Европе, наочиглед међународне заједнице, која ту катастрофу не покушава да спречи конкретним делима“, истакао је Петковић.

Петковић је, како је саопшила Канцеларија за КиМ, упознао саговорника и са фарсом око недавног референдума за смену лажних албанских градоначелника на северу КиМ, која је, према његовим речима, јасно показала да Курти има намеру да настави да спроводи власт у четири српске општине са 3,5 одсто подршке бирача.

„Ако томе додамо и чињеницу да Приштина 11 година одбија да формира Заједницу српских општина, нема сумње да режим у Приштини не жели ништа да предузме у правцу деескалације стања на терену, већ напротив, свакога дана, повлачећи једностране потезе, генерише нове проблеме и нове кризе, дестабилишући стање у целом региону“, нагласио је Петковић.

Петковић је истакао и да ће Београд на следећем састанку у Бриселу, који ће бити одржан у наредним данима, остати доследан у залагању за очување мира и постизање компромиса у оквиру дијалога, али и у очекивањима да међународна заједница преузме кључну улогу у заштити најелементарнијих људских права српског народа на КиМ, која се свакодневно флагрантно угрожавају, додаје се у саопштењу.

Održan skup povodom Dana Vojske Srbije, prisustvovao i ministar Vučević

Преузмите андроид апликацију.