Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пет знакова да сте дехидрирани: Жеђ није међу њима

Не мора само осећај жеђи да буде знак да вам је потребна вода, постоје и ментални и физички знаци који указују на то да не пијемо довољно течности.
Фото: Pexels/Mauricio Mаscaro

С обзиром да се тело састоји од у просеку од 60 процената воде (количина варира од особе до особе), течност нам је неопходна да бисмо функционисали на бројним нивоима.

Знакови дехидрираности

Током дана природно користимо и губимо воду. Када изгубите више воде него што уносите, сматрате се дехидрираним. Постоји неколико мање очигледних начина да сазнате да ли вам недостаје воде:

Осећате глад

Врло је могуће да сте заиста гладни, али постоје тренуци када се осећате жудњу за храно, а заправо сте жедни. Важно је да обратите пажњу на своје тело и научите разлику.

Главобоља

Не постоји потпуно објашњење зашто се главобоље јављају са дехидрацијом, али стручњаци имају неколико теорија. Једна од њих укључује рецепторе за бол у мозгу који су причвршћени за мождане мембранске слојеве који штите мозак и кичмену мождину.

Сматра се да дехидрација може да доведе до померања течности из мозга, вршећи притисак на мождане овојнице и као резултат тога стимулишући рецепторе за бол.

Не можете да се концентришете

Дехидратација може да доведе до недостатка способности да се фокусирате, што може да буде непријатно приликом обављања днвених обавеза. Чак и блага дехидрација може изазвати когнитивне проблеме.

Мања еластичност коже

Док сува кожа није нужно директан знак вашег нивоа хидратације, еластичност коже јесте. Стручњаци препоручују проверу у виду штипања коже.

Уколико се након што се уштипнете ваша кожа не врати брзо на место, ово може да буде знак дехидратације. Да бисте тестирали, користите два прста да уштинете кожу на врху шаке, доњег дела руке или стомака.

Имате лош задах

Лош задах има много узрока, укључујући дехидрацију. Зашто? Зато што пљувачка има антибактеријска својства, а за стварање пљувачке је потребна вода. Када сте дехидрирани, производња пљувачке се смањује јер ваше тело мора да изврши тријажу хидратације и преусмери течност на места са вишим приоритетом.

Nar u službi lepote: Razlozi zbog kojih ovo zdravo voće treba stavljati na lice

Преузмите андроид апликацију.