Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пет здравствених проблема који откривају да узимате превише витамина

Можда нисте очекивали, али неки суплементи могу имати опасне нежељене ефекте.
Фото: Pixabay/stevepb

У савршеном свету сви се хранимо здраво, пазите на унос витамина и минерала, тако да у теорији не треба узимати суплементе за јак имунитет.

Узимамо суплементе да бисмо побољшали своје здравље, али понекад они могу значити непријатне, а понекад и опасне нуспојаве – посебно ако их узимате у великом броју у исто време. Ово је листа неколико уобичајених нежељених ефеката након употребе додатка, и добро је пазити на њих, посебно ових дана када их све више људи користи.

Бол у стомаку

Проблеми у гастроентеролошком систему могу бити први сигнал да сте узели превише суплемената. Можда вам је мука, повраћате или имате дијареју. Ово је често када узимате суплементе без хране. „Узимање витамина на празан стомак често изазива проблеме“, каже гастроентеролог др Кристин Ли. Такође је добра идеја да разговарате са својим лекаром пре употребе суплемената.

Губитак косе

Ово је симптом повезан са прекомерним уносом витамина А растворљивог у мастима. За разлику од оних који су растворљиви у води и елиминисани у урину, они ће се складиштити у масним ћелијама, што може довести до нежељених појава, као што је губитак косе. Постоје и витамини Д, Е и К који могу изазвати исто. Уверите се да узимате само праву дозу, ништа више.

Брзи или неправилни откуцаји срца

Ово може бити алармантан сигнал да узимате превише суплемената за мршављење јер неки од њих могу садржати стимулансе. То може резултирати убрзаним и неправилним откуцајима срца, истичу стручњаци.

Проблеми са јетром

Превише суплемената може бити веома стресно за јетру и узроковати проблеме попут хепатитиса или чак затајења јетре, а постоје докази да је дошло до оштећења јетре прекомерном употребом додатака екстракта зеленог чаја. Ово је добар разлог зашто треба да проверите са својим лекаром шта, када и колико да узимате да бисте заштитили здравље јетре – једног од најважнијих органа у телу.

Прекомерно крварење

Неки суплементи могу спречити згрушавање крви, што значи да ћете чешће крварити и чак имати озбиљне епизоде ​​крварења. Витамин К је један од таквих додатака прерхани који може спречити згрушавање када се користи у комбинацији са неким препаратима. Дефинитивно је неопходно разговарати о овом проблему са лекаром пре него што почнете да сами конзумирате суплементе.

Da li pravilno uzimamo tablete?

 

Преузмите андроид апликацију.