Одређене намирнице садрже управо оне хранљиве материје које помажу у јачању имунолошког система детета како би оно било спремно за борбу када је дете изложено неизбежним вирусима и бактеријама. Проверите која је то храна.

У групама млађе деце ризик од ширења инфекције првенствено представљају два фактора: блиски лични контакт и лоша хигијена руку.
Родитељи могу да обезбеде здрав породични стил живота, понуде свом детету окружење пуне љубави са што мање стреса и покушају да успоставе здраве и доследне навике у исхрани тако што ће укључити здраву и разноврсну исхрану у исхрану свог детета и обезбедити одговарајућу личну хигијену свог детета.
Представљамо вам пет врста намирница које су изузетно укусне, а такође помажу у јачању имунолошког система вашег детета.
Јогурт
Јогурт садржи доста протеина и здравих млечних киселина, које спречавају раст штетних организама, посебно оних који изазивају инфекције у желуцу и дигестивном тракту. Само се уверите да јогурт нема шећера или да има врло мало, јер шећер има супротан ефекат на имуни систем.
Уместо заслађених јогурта, користите домаћи или обичан јогурт и засладите га додавањем бобичастог воћа, јагода, исечених банана или другог воћа које ваше дете воли. Деца треба да конзумирају пуномасне млечне производе. Право време за увођење млечних производа је између 9 и 12 месеци.
Слатки кромпир
Ова намирница је веома богата дијеталним влакнима, а садржи и много моћних антиоксиданата из групе каротеноида (нарочито је богата бета-каротеном). Слатки кромпир је богат витамином А и калијумом, а садржи и много калцијума. Поред тога, садржи многе фитокемикалије, као што је кверцетин, који има снажно антиинфламаторно дејство, као и витамине Б6, Ц и Д, гвожђе, калијум и магнезијум.
Авокадо
Авокадо се сматра једним од најздравијих воћа на земљи, јер садржи велике количине 25 есенцијалних хранљивих материја, укључујући витамине А, Б, Ц, Е и К, као и бакар, гвожђе, фосфор, магнезијум и калијум. Поред тога, авокадо је богат дијететским влакнима, протеинима и другим фитокемикалијама, као што су бета-ситостероли, глутатион и лутеин, који нас могу заштитити од разних болести. С обзиром да је неутралног укуса, можете га мешати у различите врсте јела, правити намаз или додавати пуњењу сендвича. Неки га додају и у десерте, као што је пудинг са незаслађеним какао прахом и згњеченом бананом.
Смеђи пиринач
Смеђи пиринач је хранљивији од белог пиринча. Његова зрна садрже неколико минерала, витамина и влакана, укључујући магнезијум, цинк и фолну киселину. Смеђи пиринач можете додати у јеловник вашег детета као прилог јелима од меса или поврћа и сосовима.
Боровнице
Американци боровнице називају и можданим или здравственим бобицама јер садрже огромну количину хранљивих материја и пет пута више антиоксиданата од исте количине јабука, тиквица, броколија или шаргарепе.
Поред тога, садрже и велике количине биљних хранљивих материја, посебно антоцијана – што је боровница тамнија, садржи више антоцијана. Веома су ефикасни у борби против дијареје, као и опстипације. Разлог за то је у растворљивом влакну званом петкин. Такође помажу код надимања и имају антибактеријска својства.
Šta će se dogoditi u vašem telu ako svaki dan jedete avokado?
Преузмите андроид апликацију.