Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пет вежби које можете радити на послу – Укоченост стални пратилац рада на рачунару

Укоченост, бол у врату и леђима – стални су пратиоци рада за рачунаром. Да не бисмо дошли у ситуацију да не можемо да функционишемо од бола, веома је важно да барем 10 минута у току радног времена одвојимо за вежбе лаганог истезања. Ових пет вежби се могу радити чак и у канцеларијској столици.
Фото: Unsplash/Alex Kotliarskyi

1. Седите на столицу водећи рачуна да кичма буде исправљена. Затим се „погрбите“ и спустите главу док не осетите пријатно истезање. Не правите нагле покрете јер људима који већ имају спондилозу или друго оштећење врата, овај покрет може бити напоран. Можете правити и кружне покрете главом, у једну па у другу страну.

2. Руке прекрстите на потиљку, али пазите да се лактови не савијају на унутра. Са затегнутим лактовима спуштајте се ка поду, па се вратите у почетни положај. Поновите вежбу десет пута, па исто урадите на другој страни. Не одвајајте стопала од пода, изведите покрет само до оне границе док сте стабилно ослоњени о подлогу.

3. Дланове спустите на под, да буду паралелни са стопалима. Десном руком дотакните леви врх столице, док је друга рука и даље на поду. Осетићете пријатно истезање у струку. Затим вратите руку на под и исто поновите са левом, с тим што сада врховима прстију треба да пипнете десни угао столице. Вежбу поновите наизменично десет пута.

4. Подигните десну ногу и ставите стопало на лево колено. Главом крените ка поду, али водите рачуна да вам кичма буде права. Немојте је кривити, боље да амплитуда покрета буде мала него да радите вежбу погрешно. Урадите десет пута и осетићете истезање у боковима. Затим стопало леве ноге ставите на десно колено и поновите поступак.

5. Ослоните главу и рамена на наслон столице, а дланове положите на седиште. Подигните задњицу са столице, останите у том положају неколико секунди и вратите се у почетну позицију. Урадите вежбу десет пута и ојачаћете мишиће ногу и задњице.

Najčešći razlozi zadržavanja vode u telu

Преузмите андроид апликацију.