Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пет трикова помоћу којих можете да уштедите новац у време кризе

Ове године смо се суочили са низом поскупљења, а с обзиром на прогнозе које говоре да нас чека криза, корисно је знати неке трикове који вам могу помоћи да уштедите. Ево пет трикова које можете користити да уштедите новац.
Фото: Pixabay/Skitterphoto
Изаберите јефтиније

Ако купујете потпуно нови производ, користите алатке за поређење цена и веб-сајтове као што је Ценотека, да бисте видели за шта други продавци продају исти производ. Ако купујете онлајн, не заборавите да проверите додатне трошкове испоруке. Такође, пре куповине проверите да ли постоје промоције и попусти за одређени производ који вам је потребан. Треба напоменути да у неким случајевима можете сакупити поене на основу којих касније можете остварити попуст, па обратите пажњу и на то.

Избегавајте нове ствари

Продавнице половних ствари могу вам помоћи да уштедите новац. Поред тога, тржиште изнајмљивања такође цвета, тако да можете изнајмити скоро све што вам је потребно – од хаљина до дечијих играчака и књига до кућних апарата. Можда нећете морати да купујете нешто ново ако можете да га позајмите, обично по малој цени.

Одредите буџет

Један од најстаријих финансијских трикова у књигама је буџетирање. Није ништа ново, али је једно од најважнијих правила ако желите да пазите на своју потрошњу. Кључно је да направите реалан буџет и да га редовно прегледате. Ако још нисте пробали, зашто не бисте испробали буџет 50/30/20 ове године.

Поделите свој приход на три начина:

50 процената за основне трошкове као што су становање, рачуни и намирнице, 30 процената за ствари које желите да радите, хобије, претплате или нову одећу и 20 процената за отплату дуга или изградњу уштеђевине.

Сазнајте своја права

Један од најважнијих трикова је да знате своја права како бисте знали када можете да се жалите, а када да тражите одштету. Када компанија направи грешку, помоћ треба да пронађете у Закону о заштити и правима потрошача. Ово ће вам помоћи у случајевима када добијете покварену, неисправну или незадовољавајућу робу и услуге.

Koje povrće treba jesti da bi jetra bila zdrava?

Преузмите андроид апликацију.