Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пет ствари које раде психотерапути када имају лош дан: Ево шта можемо да применимо

Савети су врло једноставни.
Фото: Pexels/Te Lensfix

Постоје дани који су лоши и једва чекате да прођу – то нам се свима дешава, па чак и најискуснијим психотерапеутима. Шта да радите када имате тежак дан? Шта раде највећи стручњаци из психологије када се суочавају са изазовима?

„Ми смо људи, и имамо мање пријатних периода. Једина разлика је у томе што смо вероватно обучени да мало боље управљамо стресом“, објаснила је терапеут Анабел Басулто. И додала да углавном користи методе које препоручује и својим клијентима.

Ево којих 5 ствари раде психолози и психотерапути када имају лош дан:

Туширам се да се „опустим“ и добијем енергију

Када недостаје енергије, брзо и обично туширање може вас освежити и помоћи да се опустите. Ако упаднете у стање летаргије које доводи до тога да цео дан проведете у кревету или на каучу пред ТВ-ом, то само по себи погоршава нелагодност и тугу. Зато туширање може бити савршен начин да се опустите и ресетујете своју енергију.

Разговарам са вољеном особом о томе како се осећам

Многи психолози прибегавају овој једноставној, али изузетно ефикасној методи. „Уместо да сама носим тежину коју осећам на својим раменима, више волим да изразим осећања и поделим са неким другим“, каже психолог Ребека Лесли.

Дакле, ако желите да изађете из негативног стања у које сте потонули, позовите пријатеља или другу особу којој верујете. Када изражавате речима онако како се осећате, то ће вам помоћи да будете смиренији и да осетите олакшање.

Радите оно што вас тренутно испуњава

Психотерапеут Анабел Басулто саветује да једноставни ритуали пружају задовољство. Она каже да је испуњење од суштинског значаја ако желимо да функционишемо оптимално и да останемо здрави дугорочно. „Дозвољавам себи да уживам у неколико тренутака само за себе, без осећаја кривице. Учествујем на часу балета, гледам филм, излазим са другарицом или једноставно не радим ништа“, каже Анабел.

Боравак у природи

Сунце и вежбање могу учинити чуда за ваше расположење, верује Ребека Лесли. Такође, промена предела такође може допринети побољшању расположења. Стога, ако осетите потребу, обуците се и изађите напоље најмање 15 минута. Прошетајте у свом крају или идите у оближњи парк. Одмах ћете осетити разлику!

Покушајте да не драматизујете превише

Када се суочавате са изазовима, важно је да не драматизујете. „Ако сам имао непријатно јутро, то не значи да ће цео дан бити исти. Ако сам имала лош дан, то не значи да имам лош живот“, објашњава Мариса Франко.

Поред тога што имате ове свести, важно је да их доживите у тренуцима када вам је тешко. Урадите нешто што вас подсећа на позитивне аспекте вашег живота. Погледајте фотографије са одмора, поново прочитајте старе поруке или направите планове за наредних неколико дана.

Zašto bi u frižideru uvek trebalo da držimo ovo?

Преузмите андроид апликацију.