Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пет сјајних идеја за декорисање зида изнад софе

Како максимално искористити велики, празан зид у дневној соби, изнад софе?

Можда смо одабрали идеалну палету боја, поставили наш намештај у савршену позицију, али нешто ипак недостаје.

Често оно што нас може дуго бринути јесте како да „искористимо“ зидове наше дневне собе. Без обзира да ли желите да освежите свој постојећи дизајн или реновирате целу собу, место иза софе је одличан изложбени простор који се може користити на много начина.

Од тапета, до полица и уметничких слика, у галерији погледајте предлоге који ће вас инспирисати.

Фото: Pexels/Vecislaves Popa
Зид као галерија

„Галеријски зидови“ су постали изузетно популарни, са комбинацијом фотографија, уметничких слика, постера и других предмета који се користе за креирање запањујућих изложби.

Оно што чини зид иза софе идеалним за овако нешто је то што можете додати неколико уметничких дела, што значи да имате могућност да их прилагодите простору који желите да испуните.

За уредан и модеран резултат, користите низ рамова исте величине и окачите их симетрично. Да ли више волите еклектичнији изглед? Замените рамове колекцијом лепеза, плетених корпи, тањира или мешавином свих њих.

Да би зид галерије био кохезиван, изаберите или сличне боје или материјале. На пример, рамови у различитим величинама и бојама испуњени црно-белим фотографијама изгледаће лепо у комбинацији са декоративним предметима у неутралним бојама (дрво, канап, конопац и кожу).

Савет стилисте: Пре него што било шта окачите на зид, раширите све елементе на поду и креирајте шаблон за који мислите да ће лепо изгледати на зиду и уверите се да је довољно импресиван да има утицај који желите.

Полице израђене по мери

Не постоји правило које каже да се софа треба наслонити на зид, па зашто је не извући напред и направити – или окачити – полице иза ње? Испуните их украсним предметима који ће постати протагонисти ваше дневне собе.

Савет стилисте: Обојите полице истом бојом као што је зид и пустите да софа у јаркој боји дође до изражаја.

Користите велика уметничка дела или платна

Не морате да окачите уметничка дела да бисте их истакли. Можете купити прилично велике комаде и наслонити их на зид тако што ћете их ослонити на под иза софе или на танки конзолни сто. Ово је идеално за станове које изнајмљујете.

Савет стилисте: Алтернативно, ставите тапете у рам, које је лако променити када вам досади, а да не морате да преуређујете целу дневну собу.

Придржавајте се правила три

Висећи објекти у непарним бројевима често су кључ за креирање атрактивне презентације, посебно када се користи низ објеката различитих величина, као што су огледала. Покушајте да их поставите у троугласти распоред за најбоље резултате.

Савет стилисте: Размислите о томе да ли желите да имате размак између сваког објекта или желите да се додирују како би створили илузију огромног огледала или уметничког дела.

Фото: Pexels/Element digital
Експериментишите са текстуром

Поред уметничких слика и постера можете се играти и текстурама. На пример, употреба суптилног дизајна са летвицама има велики утицај својом прелепом завршном обрадом.

Савет стилисте: Ако желите да имате импресиван ефекат, онда је тамна боја попут црне идеална. У супротном, изаберите природнију завршну обраду дрвета да бисте додали топлину свом дизајну.

Dizajner enterijera otkrio tri najčešće greške prilikom uređenja doma

Преузмите андроид апликацију.