Salo na stomaku može predstavljati rizik za vaše zdravlje jer dovodi do ozbiljnih komplikacija, kao što su dijabetes, visok krvni pritisak, bolesti srca, rak i problemi sa jetrom i bubrezima.
Vaša genetika igra ulogu u tome gde vaše telo skladišti masti, a vaše navike u ishrani takođe mogu uticati na skladištenje masti. Vrste hrane koju odaberete, porcije i vreme mogu da igraju ulogu u telesnoj masnoći. Konkretno, postoje određene namirnice za koje je veća verovatnoća da će dovesti do abdominalne masti. Danas navodimo pet namirnica koje uzrokuju masnoću na stomaku kako biste ih što pre izbacili iz ishrane.
Pecivo
Iako vam domaći mafin ili hleb mogu biti lakši za struk, komercijalno pripremljena peciva često sadrže višak šećera i imaju visok sadržaj kalorija. Mafini, kroasani i brzi hleb takođe su izvor trans masti, još jedne upalne hranljive materije koja vam može dati masnoću na stomaku. Trans masti se prirodno javljaju u malim količinama, međutim, većina trans masti u našoj hrani je veštačka. Ove masti se često koriste kao jeftinija stabilna alternativa puteru i pokazalo se da povećavaju upale i kardiovaskularne bolesti (KVB), između ostalih bolesti. Ako imate želju za pečenim proizvodima, pokušajte da ih napravite kod kuće sa kvalitetnijim mastima, kao što je maslinovo ulje, i ograničite komercijalno pripremljene poslastice u kojima uživate.
Beli hleb
Osnova u mnogim domaćinstvima, beli hleb nije poznat po tome što je hrana bogata hranljivim sastojcima. Neke opcije sadrže male količine dodatog šećera, ali je veći krivac malo vlakana. Vlakna mogu povećati sitost i stabilizovati glad, što bi moglo dovesti do boljeg izbora hrane i adekvatnog unosa energije. Pored toga, unos vlakana je povezan sa smanjenjem abdominalne masti. Mnogi rafinisani ugljeni hidrati, uključujući beli hleb, žitarice, krekere i druge uobičajene grickalice imaju malo vlakana.
Žitarice
Možda ćete biti iznenađeni kada vidite tako popularnu hranu za doručak na ovoj listi namirnica koje mogu uzrokovati masnoće na stomaku. Poznate po pripremanju jednostavnog doručka ili brze užine u pokretu, neke žitarice ne čine nikakvu uslugu vašem struku, posebno one pune šećera.
Gazirana pića
Jedna konzerva obične sode sadrži oko 40 grama dodatog šećera, što je količina koja premašuje dnevnu preporuku Američkog udruženja za srce. Istraživanja pokazuju da višak šećera u ishrani može povećati upale u telu i dovesti do insulinske rezistencije i hronične upale. Soda doprinosi praznim kalorijama, potencijalno dovodeći do povećanja telesne težine i može preopteretiti jetru, podstičući da se ovi višak kalorija pretvore u masti. Dok je soda jedno od najpopularnijih napitaka zaslađenih šećerom, drugi zaslađeni napici, kao što su sokovi, energetska pića, kofeinska pića i slatki čaj takođe mogu biti krivci za masnoću na stomaku.
Kokice
Kokice su još jedna od najgorih namirnica koje mogu uzrokovati masnoće na stomaku. Ova uobičajena užina ima jednu stvar: vlakna. Kokice su izvor esencijalnih vlakana, ali često dolaze sa gomilom natrijuma i trans masti. Široko rasprostranjene i aromatizovane opcije su verovatno sorte sa najvećim količinama ovih zabrinjavajućih hranljivih materija. Znamo da trans masti mogu dovesti do upale i masti na stomaku, ali višak natrijuma može dovesti do upale i povećanja telesne masti.
Preuzmite android aplikaciju.