Павлака је чест састојак у припреми јела у нашем поднебљу, али из разних разлога многи људи у последње време траже алтернативу.
Павлака је ферментисани млечни производ са садржајем масти од 15 до чак 58 одсто, али како је тренд веганства, у последње време јача препознавање интолеранције на лактозу или једноставно жеља за здравијим опцијама, вреди имати на уму и друге намирнице.
Неки људи имају алергијске реакције на млечне протеине или нетолеранцију на лактозу млечног шећера.
Недостатак ензима лактазе узрокује нетолеранцију на лактозу. Код неке деце, када престане са дојењем, а посебно у одраслом добу, количина ензима лактазе се смањује или потпуно престаје да се производи, што изазива дефицит овог ензима и, као резултат, немогућност варења млечног шећера лактозе.
Било да је у питању вегетаријанство, веганство или једноставно жеља за здравијом храном, ово су могуће замене за павлаку.
Грчки јогурт
Ако алергија на лактозу није проблем, већ једноставно желите здравију опцију млечних производа, грчки јогурт је прави избор. По густини је сличан павлаци, али има више протеина. Једноставно замените количину креме коју сте претходно ставили у или са посуђем са једнаком количином грчког јогурта.
Свеж сир
Као и грчки јогурт, свјежи сир може послужити као алтернатива киселој павлаци са већим садржајем протеина. Међутим, пошто је укус блажи од грчког јогурта, једну шољицу младог сира треба помешати са четири кашике млека и две кашичице лимуновог сока да замени компоненту павлаке у било ком рецепту.
Кокосово млеко
Ако су млечни производи оно што вас спречава да конзумирате павлаку, конзервирано кокосово млеко је одлична полазна тачка за прелазак. То је млеко, ако је у лименци, прекривено дебелим кремастим слојем, које можете скинути и помешати са мало лимуновог сока за потпунији укус.
Индијски орах
Индијски ораси су нешто захтевнија намирница, што се саме припреме тиче. Изузетно су разноврсни када је у питању здрава исхрана, а да бисте добили што кремастију масу, потребно је да потопите индијски орах у воду док не омекша да се глатко помеша са сирћетом или лимуновим соком.
Тофу (сојин сир)
На тржишту постоји неколико замена за павлаку на бази соје, али можете сами да направите по истом принципу као са кокосовим млеком или индијским орахом. Једноставно исеците свеж тофу на коцкице, изгњечите виљушком и помешајте са киселином као што је јабуково сирће или лимунов сок за једнако кремасту алтернативу павлаци.
Преузмите андроид апликацију.