Витамин Е углавном функционише као антиоксидант или користан молекул који се бори против слободних радикала.
Повезујемо га са заштитом коже од оштећења од сунца и одржавањем колагена, али овај нутријент је такође укључен у помагање имунолошке функције и правилног протока крви. Једноставно речено, витамин Е је важно једињење за опште здравље.
Пошто тело не може да произведе сопствени витамин Е, морамо да га потражимо у храни око нас. Срећом, налази се у бројним намирницама, тако да није тешко достићи препоручену количину од 15 милиграма дневно.
Извори витамина Е
Бадеми
Бадеми су један од највећих извора витамина Е, а следе га лешници. Ови орашасти плодови су такође сјајни извори дијеталних влакана и полинезасићених масти здравих за срце.
Семенке
Следећи пут када пожелите нешто хрскаво, посегните за семенкама биљака. Семенке сунцокрета су посебно богате витамином Е. Ове семенке такође могу да додају укус и текстуру бројним јелима, укључујући овсене пахуљице, јогурт, салате и супе, па бисте и на тај начин могли да их укључите у исхрану.
Уља
Пошто семенке и орашасти плодови садрже витамин Е, није изненађење да су њихова уља једнако вредна пажње.
Лиснато зеленило
Поврћа попут овог су укусна и препуна витамина Е. Неке од најбољих опција укључују спанаћ и блитву, који обе нуде око 2 милиграма витамина Е по пола шоље.
Авокадо
Авокадо је још један сјајан извор витамина Е, који нуди око 4 милиграма на 100 грама. Друге хранљиве материје у авокаду укључују калијум, витамин К и рибофлавин. Такође садржи влакна, која су од виталног значаја за здраво варење, снижавање холестерола и одржавање нивоа шећера у крви.
Преузмите андроид апликацију.