Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пет намирница богатих витамином Е – Тело га не производи, па би требало да се окренемо храни

Витамин Е углавном функционише као антиоксидант или користан молекул који се бори против слободних радикала.
Фото: Pexels/Towfiqu Barbhuiya

Повезујемо га са заштитом коже од оштећења од сунца и одржавањем колагена, али овај нутријент је такође укључен у помагање имунолошке функције и правилног протока крви. Једноставно речено, витамин Е је важно једињење за опште здравље.

Пошто тело не може да произведе сопствени витамин Е, морамо да га потражимо у храни око нас. Срећом, налази се у бројним намирницама, тако да није тешко достићи препоручену количину од 15 милиграма дневно.

Извори витамина Е
Фото: Pexels/Monstera
Бадеми

Бадеми су један од највећих извора витамина Е, а следе га лешници. Ови орашасти плодови су такође сјајни извори дијеталних влакана и полинезасићених масти здравих за срце.

Семенке

Следећи пут када пожелите нешто хрскаво, посегните за семенкама биљака. Семенке сунцокрета су посебно богате витамином Е. Ове семенке такође могу да додају укус и текстуру бројним јелима, укључујући овсене пахуљице, јогурт, салате и супе, па бисте и на тај начин могли да их укључите у исхрану.

Уља

Пошто семенке и орашасти плодови садрже витамин Е, није изненађење да су њихова уља једнако вредна пажње.

Лиснато зеленило

Поврћа попут овог су укусна и препуна витамина Е. Неке од најбољих опција укључују спанаћ и блитву, који обе нуде око 2 милиграма витамина Е по пола шоље.

Авокадо

Авокадо је још један сјајан извор витамина Е, који нуди око 4 милиграма на 100 грама. Друге хранљиве материје у авокаду укључују калијум, витамин К и рибофлавин. Такође садржи влакна, која су од виталног значаја за здраво варење, снижавање холестерола и одржавање нивоа шећера у крви.

Povrće od kojeg se mršavi i poboljšava vid

Преузмите андроид апликацију.