У продавницама постоји на десетине различитих врста хлеба, и неки су богатији храњивим супстанцама од других.
Одређене врсте природно су богате влакнима, витаминима и минералима. Друге су направљене од рафинисаних житарица и обично садрже додате витамине и минерале.
Питате се која је врста хлеба најздравија?
Хлеб од проклијалог целог зрна
Овај хлеб се прави од целих проклијалих житарица.
Показало се да клијање повећава количину и доступност одређених хранљивих материја. Проклијала зрна неће подићи шећер у крви као друге житарице и могу бити добар избор за особе са дијабетесом.
Поред тога, већина проклијалог хлеба је богата влакнима и протеинима. Као такви, они су заситнији од рафинираног хлеба.
Хлеб од киселог теста
Кисело тесто се ствара процесом ферментације који се ослања на природни квасац и бактерије да би хлеб нарастао. Ферментација помаже у смањењу количине фитата, познатих и као фитинска киселина, који се везују за одређене минерале и смањују њихову апсорпцију.
Кисело тесто такође може бити лакше сварљиво од других хлебова. Процес ферментације разграђује неке од угљених хидрата и протеина који се налазе у житарицама, укључујућ и глутен.
Хлеб од 100 одсто целовите пшенице
Цела зрна чувају цело зрно нетакнуто, укључујући клице и мекиње.
Мекиње и клице садрже и протеине, масти, витамине, минерале и корисна биљна једињења.
Због тога цела житарице, укључујући целу пшеницу, имају више влакана и сматрају се хранљивијим од рафинисаних житарица, које су обрађене да би се уклониле мекиње и клице.
Овсени хлеб
Овсени хлеб се обично прави од комбинације овса, интегралног брашна, квасца, воде и соли.
Пошто је овас веома хранљива и повезана са бројним здравственим предностима, овсени хлеб може бити здрав избор.
Овас је посебно богата влакнима и корисним хранљивим материјама, укључујући магнезијум, витамин Б1, гвожђе и цинк. Влакна која садржи овас, позната као бета-глукан, могу помоћи у снижавању нивоа холестерола, регулацији шећера у крви и смањењу високог крвног притиска.
Хлеб од лана
Хлеб од лана, који се првенствено прави од брашна од целог зрна и ланеног семена, један је од најздравијих хлебова који можете да једете.
То је зато што су семенке лана веома хранљиве и нуде бројне здравствене предности. Посебно су одличан извор алфа-линоленске киселине (АЛА), омега-3 масне киселине која се налази у биљној храни.
Велики преглед студија открио је да је висок унос лана повезан са мањим ризиком од срчаних болести,
Преузмите андроид апликацију.