Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пет најздравијих врста хлеба Хлеб направљен од целог зрна обично нуди највише хранљивих материја.

У продавницама постоји на десетине различитих врста хлеба, и неки су богатији храњивим супстанцама од других.
Фото: Pexels/Marianna Ole

Одређене врсте природно су богате влакнима, витаминима и минералима. Друге су направљене од рафинисаних житарица и обично садрже додате витамине и минерале.

Питате се која је врста хлеба најздравија?

Хлеб од проклијалог целог зрна

Овај хлеб се прави од целих проклијалих житарица.

Показало се да клијање повећава количину и доступност одређених хранљивих материја. Проклијала зрна неће подићи шећер у крви као друге житарице и могу бити добар избор за особе са дијабетесом.

Поред тога, већина проклијалог хлеба је богата влакнима и протеинима. Као такви, они су заситнији од рафинираног хлеба.

Хлеб од киселог теста

Кисело тесто се ствара процесом ферментације који се ослања на природни квасац и бактерије да би хлеб нарастао. Ферментација помаже у смањењу количине фитата, познатих и као фитинска киселина, који се везују за одређене минерале и смањују њихову апсорпцију.

Кисело тесто такође може бити лакше сварљиво од других хлебова. Процес ферментације разграђује неке од угљених хидрата и протеина који се налазе у житарицама, укључујућ и глутен.

Хлеб од 100 одсто целовите пшенице

Цела зрна чувају цело зрно нетакнуто, укључујући клице и мекиње.

Мекиње и клице садрже и протеине, масти, витамине, минерале и корисна биљна једињења.

Због тога цела житарице, укључујући целу пшеницу, имају више влакана и сматрају се хранљивијим од рафинисаних житарица, које су обрађене да би се уклониле мекиње и клице.

Овсени хлеб

Овсени хлеб се обично прави од комбинације овса, интегралног брашна, квасца, воде и соли.

Пошто је овас веома хранљива и повезана са бројним здравственим предностима, овсени хлеб може бити здрав избор.

Овас је посебно богата влакнима и корисним хранљивим материјама, укључујући магнезијум, витамин Б1, гвожђе и цинк. Влакна која садржи овас, позната као бета-глукан, могу помоћи у снижавању нивоа холестерола, регулацији шећера у крви и смањењу високог крвног притиска.

Хлеб од лана

Хлеб од лана, који се првенствено прави од брашна од целог зрна и ланеног семена, један је од најздравијих хлебова који можете да једете.

То је зато што су семенке лана веома хранљиве и нуде бројне здравствене предности. Посебно су одличан извор алфа-линоленске киселине (АЛА), омега-3 масне киселине која се налази у биљној храни.

Велики преглед студија открио је да је висок унос лана повезан са мањим ризиком од срчаних болести,

Znakovi upozorenja da morate smanjiti unos šećera

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке