Почетна > Бизнис
Бизнис

Пет кинеских гиганата најавило одлазак са Њујоршке берзе

Пет највећих кинеских државних компанија најавило је планове за делистирање са Њујоршке берзе, пошто су САД и Кина у клинчу по питању споразма који би омогућио америчким регулаторима да контролишу ревизорске извештаје кинеских предузећа.
Фото: Pexels/Life Of Pix

Намере да напусте Вол Стрит објавиле су данас компаније Чајна Лајф Иншуранс, Петрочајна и корпорација Чајна Петролеум и Кемикал, као и произвођач алуминијума Алуминиум оф Чајна и Синопек Шангај Петрокемикал, извештава „Блумберг“.

САД и Кина се већ две деценије препиру око омогућавања америчким инспекторима приступ документима о ревизији кинеских компанија. Преговарачи тек треба да постигну договор за који је Конгрес САД поставио рок до 2024. године, како би се иницирале компаније чији извештаји нису усклађени с америчким рацуноводственним прописима да се прилагоде.

Континентална Кина и Хонг Конг су, према „Блумбергу“, једине две јурисдикције у свету које не дозвољавају инспекције америчком Одбору за надзор над рачуноводствима предузећа којима се тргује на берзи, при чему тамошњи званичници као разлог наводе забринутост за националну безбедност и поверљивост података.

„Ова државна предузећа су у стратешким секторима и сматра се да имају приступ информацијама и подацима које кинеска влада можда не жели да стави на располагање страним регулаторима“, рекао је Редмонд Вонг, стратег у компанији Саксо Маркитс.

Кинеска Комисија за хартије од вредности саопштила је да се планови о делистирању са Њујоршке берзе заснивају на компанијским пословним забринутостима.

Америчка Комисија за хартије од вредности (СЕЦ) је одбила коментар.

Ukrajina traži da SAD sankcionišu sve ruske banke

Преузмите андроид апликацију.