Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пет једноставних трикова којима ћете смањити апетит

Желите да изгубите килограме, али сте уморни од сталног осећаја глади? Нисте једини.
Фото: Unsplash/Alan Ko

Добра вест је да постоји много здравих и ефикасних начина да обуздате апетит за губитком тежине без прибегавања екстремним мерама.

Од једноставних промена начина живота, до паметних избора хране, ових неколико стратегија ће вам помоћи да се дуже осећате сито и да останете на правом путу са својим циљевима губитка тежине.

Једите више протеина

Конзумирање више протеина може бити као имати тајно оружје против глади. Истраживања показују да протеини помажу да се осећате сити и задовољни, тако да је мање вероватно да ћете касније грицкати нездраве ствари.

Једите више влакана

Влакна повећаавају већину ваших оброка, чинећи да се осећате сити и задовољни. Замислите свој стомак као велики балон – када једете влакна, то је као да тај балон испуните ваздухом, чинећи га да се прошири и сигнализирајући мозгу да сте сити. То значи да је мање вероватно да ћете грицкати између оброка. Влакна такође успоравају процес варења, што вам омогућава да дуже останете сити.

Једите здраве масти

Нису све масти лоше. Уствари, здраве масти су кључне за добро заокружену хранљиву исхрану, посебно када желите да смршате. Када једете масти као што су авокадо, ораси и маслиново уље, вашем телу је потребно више времена да их свари у поређењу са угљеним хидратима или протеинима. Ово споро варење значи да маст дуже остаје у стомаку, шаљући сигнале вашем мозгу да сте сити и задовољни. Поред тога, масти додају укус вашим оброцима, чинећи их задовољавајућим и пријатнијим.

Хидрирајте се

Пијење адекватне количине воде помаже у обуздавању тих досадних напада глади и чак може учинити да се дуже осећате задовољним. Уствари, према студији из 2014. објављеној у Journal of Natural Science, Biology and Medicine, појединци који су пили више воде пре оброка имали су смањен апетит и већи губитак тежине током периода од осам недеља. Понекад када мислите да сте гладни, ваше тело може заправо бити жедно, па вам вода за пиће може помоћи да схватите да ли вам стомак заиста крчи или је само мало дехидриран.

Добро спавајте

Када сте одморни, хормони вашег тела су у хармонији, са нивоима грелина (хормона глади) и лептина (хормона ситости) под контролом. Замислите грелин као гремлина који вас тера да жудите за грицкалицама, посебно касно увече. Када сте лишени сна, грелин се повећава, због чега се осећате гладније и већа је вероватноћа да ћете посегнути за кесицом чипса. С друге стране, лептин, хормон који вашем мозгу говори да сте сити, дрема када сте лишени сна, остављајући вас незадовољним чак и након јела.

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке