Почетна > Свет
Бизнис Свет

Пет чланица ЕУ тражи мере због већег увоза пољопривредних производа из Украјине

Шефови држава и влада Бугарске, Мађарске, Пољске, Румуније и Словачке упутили су писмо председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен, у којем позивају на преиспитивање мера за сузбијање негативних ефеката повећаног увоза пољопривредних производа из Украјине у овим земљама, саопштила је прес служба бугарског председника.
Фото: Pexels/Pixabay

Према речима лидера пет земаља чланица ЕУ, рат Русије против Украјине довео је не само до огромног повећања трошкова производње у пољопривредном сектору и ризика за пословање, већ и до проблема на пољопривредним тржиштима у Европи, наводи се у писму, преноси портал Новините.

Најозбиљније потешкоће због значајног повећања понуде пољопривредних производа примећују се управо у земљама које се граниче са Украјином или су јој у непосредној близини.

Истовремено, отежано смештање вишкова житарица, уљарица и других усева у складишта дестабилизује тржишта и доводи до наметања додатних трошкова пољопривредним произвођачима.

У писму се истиче потреба за значајним повећањем средстава ЕУ додељених мерама подршке, при чему лидери позивају на издвајање додатних извора финансирања за подршку пољопривредницима који трпе штету и који су у опасности од губитка ликвидности.

Такође се позива Европска комисија да анализира могућност куповине вишкова жита од земаља чланица које су суседи Украјине у хуманитарне сврхе.

Потврђује се и позив за финансијску подршку ЕУ за бржи развој транспортне инфраструктуре и јачање повезаности како би се омогућио несметан трансфер робе из Украјине у треће земље.

Украјина, један од највећих светских извозника житарица, блокирала је своје црноморске луке након руске инвазије у фебруару 2022. и пронашла алтернативне руте за транспорт кроз земље Европске уније Пољску и Румунију, те су такозвана логистичка уска грла довела до тога да велике количине украјинских житарица, које су јефтиније од оних произведених у ЕУ, заврше у централноевропским државама, што је погодило продају производа локалних произвођача.

Dodik: Imamo uveravanja da je Kina odlučila da prihvati obveznice Republike Srpske

Преузмите андроид апликацију.