Почетна > Свет
Свет

Песков: Саботажа цевовода амонијака може негативно утицати на споразум

Саботажа цевовода за амонијак Тољати – Одеса компликује ситуацију са продужењем уговора о житу, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Фото: Танјуг/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Како је рекао, та ванредна ситуација може “само негативно“ да утиче на будућност споразума о извозу жита, преноси ТАСС.

“Не знамо какво је то тачно разарање, не знамо шта ће украјинска страна да учини. Знате, ова тема је била саставни део договора о житу који нас се тицао. Дакле, на неки начин, ово је још један моменат који компликује ситуацију у смислу одржавања договора“, оценио је Песков.

Генерални секретар УН Стефан Дужарик раније је рекао да УН настављају да раде са свим укљученим странама на извозу амонијачног ђубрива.

Данас се огласила и Портпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова је навела да поправка дела цевовода за амонијак Тољати-Одеса оштећеног експлозијом може трајати од једног до три месеца, уколико је могуће прићи месту оштећења.

„Једна од пумпних станица је била у квару. Запорни вентили су радили, али је ипак дошло до цурења. Према прелиминарним проценама, за поправку и обнову биће потребно од месец до три месеца, под условом да постоји приступ месту оштећења“, додала је Захарова.

Ukrajinska vojska: Poplave zbog rušenja brane prinudile ruske trupe na povlačenja

Преузмите андроид апликацију.