Почетна > Свет
Свет

Песков: Одбили учешће Русије у истрази да се не би открила истина

Покушаји Русије да учествује у истрази саботаже на гасоводима Северни ток 1 и 2 наишли су на отпор како се не би открила истина која би изненадила многе људе у Немачкој, Шведској и Данској, изјавио је данас портпарол руског председника Дмитриј Песков.
песков
Фото: Танјуг/AP Photo

„Што се тиче могућих извршилаца, наше мишљење и наше прелиминарне претпоставке су добро познате. За сада не можемо да добијемо никакве нове податке, јер нам је ускраћена могућност да учествујемо у истрази ове саботаже“, рекао је он, преноси агенција Тас с.

Према његовим речима, Русија улаже велике напоре кроз дипломатске канале по питању истраге с Немачком, Шведском и Данском, али се до сада „суочава са неспремношћу за било какву комуникацију да се заједнички дође до истине, која ће сигурно изненадити многе у тим европским земљама ако буде објављена у јавности“.

Песков је раније рекао да се истрага о саботажи на гасоводима Северни ток 1 и 2 изврће како би се одговорност за тај акт приписала Русији, што је апсурдно.

„Према изјавама које чујемо из Немачке, Француске, Данске, истрага је а приори прилагођена да се одговорност свали на Русију. То је апсурдно“, нагласио је он, додајући да „само треба употребити елементарну логику да схватите да таква саботажа наноси велику штету руским интересима“.

На систему гасовода Северни ток откривена су четири цурења, при чему је 26. септембра компанија Норд Стрим известила да су три линије тих гасовода претрпеле велика оштећења, а дан касније је шведска обалска стража известила о четвртом оштећењу.

Шведски сеизмолози су касније открили да су 26. септембра забележене две експлозије дуж гасовода Северни ток. Након тога, истражитељи руске Федералне службе безбедности покренули су кривични поступак за акт међународног тероризма због тих експлозија.

Stremusov: Stanje ranjenih novinara u Hersonu ozbiljno

Преузмите андроид апликацију.