Почетна > Свет
Свет

Песков: Нема договора о безбедносној зони око нуклеарне електране Запорожје

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да није постигнут никакав суштински напредак ка стварању безбедносне зоне око нуклеарне електране Запорожје.
Фото: YouTube Printscreen

Он је истакао да је неопходно „поручити Украјини да повуче тешко наоружање из нуклеарне електране Запорожје, као и да прекине њено гранатирање, које угрожава целу Европу“, преноси агенција ТАС С.

„То је оно што треба да захтевамо од Украјине, да повуче тешко наоружање, да престане са гранатирањем, да престане да угрожава европски континент“, истакао је портпарол Кремља.

Такође је указао да Москва сматра да је важно да све стране схвате да гранатирање нуклеарке представља нуклеарну претњу.

„Веома је важно да сви трезвено сагледају ситуацију и схвате да украјинске оружане снаге гранатирају нуклеарну електрану тако да њихове акције стварају нуклеарне, еколошке и друге безбедносне претње за велики број подручја. То свакако изазива велику забринутост“, нагласио је Песков.

Додао је да ће Русија наставити дијалог са Међународном агенцијом за атомску енергију (ИАЕА).

„ИАЕА ради свој посао. Добро је што ИАЕА потврђује да гранатирање ствара опасност по нуклеарку и њену целовитост. То је добро. Ми, наравно, жалимо због специфичности у њиховом раду, када кажу да нису овлашћени да говоре ко отвара ватру на нуклеарку“, рекао је Песков.

Русија и Украјина се међусобно оптужују за гранатирање нуклеарне електране у Запорожју.

Нуклеарна електрана у Запорожју је највећа нуклеарна електрана у Европи, а Русија је преузела контролу над њом крајем фебруара.

Turska pozvala SAD da obustave podršku IPG

Преузмите андроид апликацију.